Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επανίδρυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
– Φύλαξη των συνόρων μας.
– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
– Αυξημένες επιστροφές.
– Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora”». Όπως τόνισε, «αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη».
Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ορκίστηκαν ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Π. Μηταράκης και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουμουτσάκος
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νότης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Δείτε το Video:
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης κ. Γιώργος Κουμουτσάκος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας έχει προγραμματιστεί, να μεταβεί στον ΟΟΣΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. ‘Ανχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ.
Το βιογραφικό του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση:
Ο Παναγιώτης Μηταράκης ήταν έως σήμερα υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (2014) κατείχε τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2012 – 2015, διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίστηκε αναπληρωτής διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB).
Τον 2012 (Μάιος & Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών, το 2015 (Ιανουάριος & Σεπτέμβριος) και το 2019 βουλευτής Χίου. Επίσης, το 2019 διετέλεσε τακτικό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).
Ακολούθησε πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010.
Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως οικονομικός αναλυτής και μετέπειτα ως διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας. Βραβεύτηκε το 2005 ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey). Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας και μέλος του ΔΣ της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών.
Είναι κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων από το INSEAD (MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc Βιομηχανικές Σχέσεις) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc Διοίκηση Επιχειρήσεων). Επίσης, είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (Chartered Financial Analyst – CFA). Έχει τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Γεννήθηκε το 1972 και είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Μαρία Δουρίδα και έχουν μία κόρη.
Δηλώσεις νέων υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν.Μηταράκη και Γ.Κουμουτσάκου, μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο
Την ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει «μία δίκαιη πολιτική ασύλου» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του μετά την ορκομωσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης, «αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης, ειδικά εγώ ως νησιώτης βουλευτής βλέπω την πίεση των ροών τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε μία δίκαιη πολιτική ασύλου, μία πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά παράλληλα μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να διαχωρίζει γρήγορα αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν για λίγα χρόνια φιλοξενούμενοι στη χώρα μας και αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και βάσει των συμφωνιών επαναπροωθήσεων που υπάρχουν θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης».
«Βασική μας υποχρέωση», συνέχισε ο νέος υπουργός, είναι «να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και παράλληλα και ισορροπημένα να ασκήσουμε και μεταναστευτική πολιτική βάσει των νόμων της χώρας». Κατέληξε λέγοντας ότι «η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων».
Γ. Κουμουτσάκος: «Η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο»
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στις δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ σύνθετο και δύσκολο θέμα, μία πρόκληση, ένα ζήτημα που έχει εθνικές διαστάσεις».
Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «η μάχη δίνεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η διεθνής διάσταση του μεταναστευτικού έχει και εκείνη πολύ μεγάλη βαρύτητα και είναι αυτό το πεδίο στο οποίο θα ασκήσω όλες μου τις αρμοδιότητες».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ξεκινάει μια μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε παρόντες, θα καταθέτουμε και ήδη καταθέτουμε προτάσεις και συνεισφορές». Επίσης, συνέχισε, «η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας χώρα, εμβληματική διεθνώς για το πώς χειρίζεται σε αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου το μεταναστευτικό. Θα προβάλλουμε διεθνώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αλλά και τις θέσεις και τις απόψεις μας». Τέλος, σχολίασε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για επανασύσταση του υπουργείου «είναι η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο».
Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν μεταβεί για συναντήσεις στον ΟΟΣΑ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αφορούν σε «ό,τι έχει σχέση με το μεταναστευτικό διεθνώς: την προβολή, την προώθηση των θέσεων, την εκπροσώπηση σε οργανισμούς, τη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη, τις διμερείς επαφές».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ