Έτσι θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι προφανείς ανάγκες αμυντικής θωράκισης της χώρας οδηγούν την κυβέρνηση σε ασκήσεις διάθεσης των πόρων του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Αρμόδιοι κύκλοι που μίλησαν στο economicο, με τη δέσμευση της ανωνυμίας τους, θεωρούν ότι το 2020 είναι η χρονιά που θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι στην αμυντική βιομηχανία και τους εξοπλισμούς, με την αξιοποίηση του φετινού υπέρ – πλεονάσματος «σε μια διαφορετική λογική» και τη σκέψη στη μεθόδευση για «αμεσότερη μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων».

  • Το σταυρόλεξο που καλείται να λύσει το υπουργείο Οικονομικών αφορά σε αυτές ακριβώς τις αμυντικές ανάγκες, που δεν έχει προβλέψει ο Προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με την υποχρέωση να περιορίσει τους φόρους και να εξακολουθεί να εξυπηρετεί «μόνιμα μέτρα» ανακούφισης των ασθενέστερων πολιτών.

 Η λύση αυτού του γρίφου δεν είναι απλή: Σύμφωνα με την πηγή μας, απαιτεί «σταθερή συμμόρφωση στις δεσμεύσεις της χώρας» απέναντι στους δανειστές – δηλαδή όχι μονομερείς ενέργειες, έστω και υπό το κράτος έκτακτων συνθηκών, γιατί, όπως λέει, «αυτό δεν το συζητάμε επειδή θα έπληττε την αξιοπιστία μας» – και, παράλληλα, «δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ικανού να εξυπηρετήσει τόσο τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες (για περαιτέρω ελάφρυνση των βαρών τους) όσο και τις άμεσες πρόσθετες αμυντικές δαπάνες». «Όλα θα κριθούν πριν το Καλοκαίρι».

Η πηγή μας θεωρεί επιπλέον «πολύ πιθανόν» η κυβέρνηση – επικαλούμενη «ειδικές συνθήκες» – να επισπεύσει το αίτημα μείωσης των υπερβολικών πλεονασμάτων προς το Eurogroup, κάτι που μπορεί να το πράξει κατά το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους και ενώ οι αξιολογήσεις του πρώτου εξαμήνου της Κομισιόν και τα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώσουν την καλή πορεία της οικονομίας. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα εξυπηρετήσει σχεδόν αποκλειστικά τις αμυντικές δαπάνες.

Αυτό όμως αφορά στο 2021 και τα επόμενα έτη. Τι γίνεται τώρα που όλα τα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν άμεσες ενισχύσεις και αναβαθμίσεις;

Χτύπημα της φοροδιαφυγής και προσφυγή σε εθνικούς ευεργέτες

Δύο ρεπορτάζ στον Κυριακάτικο Τύπο προχωρούν σε αποκαλύψεις ή εκτιμήσεις για τον «τετραγωνισμό του κύκλου» που καλείται να επιχειρήσει η κυβέρνηση.

Στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθυντής του Αντώνης Καρακούσης αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών, πέραν της προσπάθειας ανάπτυξης της οικονομίας (και των συναφών νέων εσόδων) θα εντείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης των εσόδων μέσω της ενεργοποίησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε ενέργειες πάταξης της φοροδιαφυγής. Αυτό, κατά το ρεπορτάζ θα έχει συγκεκριμένους στόχους: «Εντοπισμένες ζώνες φοροδιαφυγής» και «πάταξη του ανθούντος λαθρεμπορίου» (κυρίως καύσιμα, ποτά, τσιγάρα) που διακινείται από ποικιλώνυμα συμφέροντα και συμμορίες.

  • Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «έχει κριθεί» ότι ποσοστό 20% με 30% των φετινών πρόσθετων δημοσιονομικών πόρων θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει επίσης την ενεργοποίηση όλων των μονάδων της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας και την επίλυση των εκκρεμοτήτων τους (ΕΑΒ, , Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΕΛΒΟ κλπ)

Στο «Πρώτο Θέμα» (ρεπορτάζ Δημήτρη Παγαδάκη) « η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζει να υλοποιήσει τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου για την Άμυνα, με τη συμβολή επιχειρηματιών, εταιριών και Ιδρυμάτων».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «εκτός από τις οργανωτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου για την Άμυνα, σκοπεύει να απευθύνει προσκλητήριο στην Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, υπογραμμίζονταςτην ιδέα ότι υπάρχουν κορυφαίες στιγμές στα έθνη όπου η δύναμη της αλληλεγγύης και της συλλογικής προσπάθειας μπορεί να δημιουργήσει ισχυρότατη δύναμη αποτροπής απέναντι σε επικίνδυνα σχέδια συρρίκνωσης του Ελληνισμού».

 

ΆμυναΈνοπλες Δυνάμειςευεργέτεςπλεόνασμαφορολογία