Από τις μεθεπόμενες και όχι από τις επόμενες εκλογές θα ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, καθώς στο σύνολό τους οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και της ΜΕΡΑ25 εξέφρασαν την κάθετή αντίθεσή τους. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το σενάριο των διπλών εκλογών, αλλά και της επίσπευσης της προσφυγής στις κάλπες.
Παρ ότι αρχικώς υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε και να συμφωνήσει υπό προϋποθέσεις με τη ΝΔ, η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά κατέληξε σε αδιέξοδο στο ζήτημα αυτό. Και αυτό, γιατί η ΝΔ επιλέγει ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει αυτοδυναμία στο 36% – 37% με κλιμακωτό μπόνους που θα φτάνει έως τις 50 έδρες, ενώ το ΚΙΝΑΛ ήθελε το όριο της αυτοδυναμίας να είναι στο 40%, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή μικρότερου κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα. Το μπόνους που συζητούσε η Χ. Τρικούπη ήταν στις 35 έδρες.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλ. Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο, επέμεινε στην απλή αναλογική, χωρίς να συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο.
Με δεδομένη την άρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να συναινέσουν στις προτεινόμενες αλλαγές, η ΝΔ δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται ώστε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ως εκ τούτου, αναγκαστικά, θα μεσολαβήσουν εκλογές με απλή αναλογική.
Διαδικασία εξπρές
Παρά ταύτα χθες η κυβέρνηση και το υπ. Εσωτερικών προχώρησαν τις σχετικές διαδικασίες για τον εκλογικό νόμο ο οποίος από αργά το βράδυ, τέθηκε σε δημοσια διαβούλευση σε μια διαδικασία-εξπρές που θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 22 του μηνός, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για το Νταβός της Ελβετίας όπου θα λάβει χώρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, εικάζεται βασίμως ότι επισπεύδονται και οι ανακοινώσεις για το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προηγηθεί ο εκλογικός νόμος και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το όνομα που θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης.
Το σενάριο για διπλές εκλογές
Μετά την αδυναμία εξεύρεσης των 200 ψήφων που απαιτούνται ώστε ο νέος νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, επανέρχεται στο τραπέζι το σενάριο των διπλών εκλογών. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατ επανάληψη ότι επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενώ κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο νέος εκλογικός νόμος ήταν προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη και δεν υποκρύπτει σχέδιο για πρόωρες εκλογές.
Οι εισηγήσεις για εκλογές το φθινόπωρο και για το 2021
Ωστόσο, δέχεται και εισηγήσεις για εκλογές νωρίτερα είτε το ερχόμενο φθινόπωρο – σενάριο που έχει πολλές λίγες πιθανότητες – είτε το 2021, οπότε θα συμπληρώνονται δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Πολλά, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από το πως θα είναι το πολιτικό κλίμα το επόμενο διάστημα.
Πώς θα λειτουργήσει το μπόνους
Βασική αρχή του υπό θέσπιση συστήματος, είναι το κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το όριο του 25%. Η πριμοδότηση με έως 50 έδρες είναι ανάλογη με το υπερβάλλον του 25% ποσοστό.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινείται «ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα», σημειώνεται.
Εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Και για συνασπισμό κομμάτων
Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.
Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρου νομοθετήματος.
Το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενδέχεται να τροποποιηθεί βάσει των παρατηρήσεων που θα καταγραφούν από πολίτες ή φορείς που θα υποβάλλουν τα σχόλιά τους στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 13.1.2020 και ώρα 12:00 μ.μ..
Τούτου δοθέντος εκτιμάται ότι πιθανόν και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί με τις όποιες τροποποιήσεις προς επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή.
πηγή: economico.gr