Μια ακόμη διακλαδική στρατιωτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» με συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου προετοιμάζεται για την άνοιξη, πιθανότατα με την παρουσία και της Γαλλίας, στις θαλάσσιες περιοχές που επιχειρεί εδώ και καιρό να «γκριζάρει» η Τουρκία. Το Παρίσι, μάλιστα, φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει και το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle σε μια ηχηρή κίνηση προβολής ισχύος στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν γίνει ήδη οι πρώτες διερευνητικές επαφές για συνεργασία των τεσσάρων κρατών το επόμενο διάστημα. Η Γαλλία φέρεται να έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή και μάλιστα με διευρυμένη κλίμακα δυνάμεων, παρόμοια με αυτές που παίρνουν μέρος στην «ΜΕΔΟΥΣΑ». Επιπλέον οι Γάλλοι φέρονται να έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν η συμμετοχή τους να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Όχι με συμβολική παρουσία αλλά με σημαντικό αριθμό πλοίων και μαχητικών.
Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα να την αναβαθμίσουν, με συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων. Επιτελείς μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας «ΜΕΔΟΥΣΑΣ» στον κόλπο του Μάλεμε, σημείωναν ότι εάν η άσκηση είχε καθυστερήσει λίγες ακόμη ημέρες ήταν πολύ πιθανό να προλάβαινε και η Γαλλία να μεταφέρει δυνάμεις για να συμμετάσχει.
Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί πλέον περιοχή στην οποία η Γαλλία έχει συμφέροντα. Και αυτό εξηγεί τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο Εμμάνουελ Μακρόν από τον Ταγίπ Ερντογάν. Το Παρίσι πάντως δείχνει αποφασισμένο να έχει σχεδόν μόνιμη παρουσία.
Σε αυτό το πλαίσιο πιθανό θεωρείται επίσης Γαλλικά μαχητικά να λάβουν μέρος τον ερχόμενο Μάιο στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» την οποία διοργανώνει η Πολεμική μας Αεροπορία στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Και βέβαια ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμφωνίας της Γαλλίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για δημιουργία ναυτικής βάσης στη Μεγαλόνησο και σταθερή παρουσία Γαλλικών πλοίων στην περιοχή.
Η Γαλλική συμμετοχή τόσο στη ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ’’ όσο και στον ‘’ΗΝΙΟΧΟ’’ ενδέχεται να συνδυαστεί με την συμφωνία για την απόκτηση των Γαλλικών φρεγατών Belh@ra η οποία ήδη βρίσκεται στην τελική ευθεία. Το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξαντλούν κάθε δυνατότητα για να εξασφαλίσουν την καλύτερη συμφωνία κυρίως στο ζήτημα εξοπλισμού του πλοίου, αλλά και της μετέπειτα υποστήριξης σε ανταλλακτικά και αναβαθμίσεις.
Η στρατιωτική ηγεσία πάντως όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διπλωματικός πυρετός στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο τηρεί σιγή ιχθύος και ως πρώτο μέλημα έχει την εγρήγορση αλλά και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει με σιγουριά όπως σημειώνουν οι Έλληνες Επιτελείς ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του «στριμωγμένου» πλέον Ταγίπ Ερντογάν και με ποιόν τρόπο θα επιχειρήσει να ανοίξει τη βαλβίδα αποσυμπίεσης. Εάν η Άγκυρα προχωρήσει σε αποστολή δυνάμεων στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ πέρα από την υποστήριξη την οποία παρέχει έως τώρα, όπως εκτιμάται θα ανοίξει τον ‘’ασκό του Αιόλου’’ στην περιοχή. Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Αιγύπτου.
Ο πρόεδρος της χώρας Στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ο οποίος στηρίζει τον Στρατηγό Καλίφα Χάφταρ θεωρείται βέβαιο ότι θα εμπλέξει χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις για να αποτρέψει την κυριαρχία των Αδελφών Μουσουλμάνων στα Δυτικά σύνορά του. Ήδη μαχητικά της Αιγύπτου επιχειρούν κατά του GNA,άρματα μάχης μεταφέρθηκαν στα σύνορα ενώ οι βασικές γραμμές εφοδιασμού του LNA περνούν μέσα από τα εδάφη της Αιγύπτου.
Πηγή: economico.gr