Στο μαγευτικό βουνό του Μετσόβου, της πόλης των μεγάλων εθνικών ευεργετών και της μακράς ιστορίας θα λάβει ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης – όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει – την τελική του απόφαση για το πρόσωπο που θα προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα απολαμβάνει τα παραδοσιακά κάλαντα, με τη σκέψη στο ερώτημα αν είναι η τελευταία φορά που θα τ ακούσει στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του προεδρικού Μεγάρου.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου, αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Παρ ότι τα σενάρια και η ονοματολογία έχουν πάρει φωτιά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι το μόνο που μπορεί να προεξοφληθεί μέχρι στιγμής είναι ότι το πρόσωπο που θα προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία θα έχει συναινετικό προφίλ. Με άλλα λόγια, θα είναι μία προσωπικότητα που θα διασφαλίζει τη στήριξη της Κεντροαριστεράς, του Κινήματος Αλλαγής δηλαδή, ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αιτιολόγηση μιας άρνησής του.
Με αυτό, ως δεδομένο, ο πρωθυπουργός καλείται να πάρει την απόφασή του αφού αποφασίσει σε τρία κρίσιμα διλήμματα :
-Θα είναι ο «Προκόπης Παυλόπουλος ή άλλο πρόσωπο»; Ο κ. Μητσοτάκης, ως βουλευτής της ΝΔ το 2015, ήταν ο μόνος που αρνήθηκε να συνταχθεί με την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά και καταψήφισε με ένα ολοκληρωμένο σκεπτικό την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Κάποιοι στενοί του συνεργάτες του επισημαίνουν ότι αν προτείνει τώρα τον Προκόπη Παυλόπουλο θα συνιστά προσωπική του ήττα καθώς είναι σαν να αναγνωρίζει ότι το 2015 έκανε λάθος. Αλλοι, πάλι, εκτιμούν ότι οι εποχές αλλάζουν, μαζί και οι αποφάσεις και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη θητεία με κορυφαία στιγμή τη συμβολή του ώστε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ το καλοκαίρι του 2015, μετά το δημοψήφισμα. Επιπρόσθετα, είναι μία προσωπικότητα που αν και προέρχεται από τα «σπλάχνα» της ΝΔ, συγκεντρώνει μια ευρύτατη συναίνεση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ταχθεί ανοικτά υπέρ της ανανέωσης της θητείας του και εκτιμάται ότι τυχόν νέα υποψηφιότητά του θα εξασφαλίσει μία ευρύτατη συναίνεση, με πάνω από 240 βουλευτές, γεγονός σημαντικό στην παρούσα συγκυρία, με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.
-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα προτείνει θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο ή πρέπει να είναι τεχνοκράτης; Η ένταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μάλλον γέρνει τη ζυγαριά προς τον πολιτικό χώρο, τον στενό ή τον ευρύτερο.
-Θα είναι άνδρας ή γυναίκα; Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Κάποια στελέχη που εμφανίζονται να γνωρίζουν καλύτερα τον μητσοτακικό τρόπο σκέψης, επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να κάνει τη διαφορά, προτείνοντας για πρώτη φορά, μια γυναίκα. Η σχετική συζήτηση, μάλιστα, τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από μία ανάρτηση της συζύγου του Πρωθυπουργού κ. Μαρέβας Μητσοτάκη, η οποία ανέβασε ένα κολλάζ ασπρόμαυρων φωτογραφιών οκτώ γυναικών που «η δουλειά τους και η επιρροή τους αγγίζει όλες τις γενιές». Τα πορτρέτα ανήκουν στις Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πέγκυ Ζουμπουλάκη, Αγγελική Γιαννακίδου, Μαρία Δαμανάκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Λυδία Βουσβούνη, Μαρία Κουσουνή και Μαρία Σάκκαρη.Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο πρόσωπο της κυρίας Δαμανάκη, με κάποιους να θεωρούν ότι έτσι «κάηκε μια υποψηφιότητά της για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα» και άλλους να διερωτώνται αν γνωρίζει κάτι παραπάνω η Μαρέβα…
Τις τελευταίες μέρες, πάντως, ακούγεται ζωηρά και το όνομα της κυρίας Μαριέτας Γιαννάκου, η οποία απολαμβάνει ευρύτερου σεβασμού στον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Επιθυμία για ευρεία πλειοψηφία
Με δεδομένο, πάντως, ότι, παρά τη δυνατότητα που δίνει ο νέος Καταστατικός Χάρτης της χώρας στον πρωθυπουργό να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και απλή πλειοψηφία, ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε ο ανώτατος άρχοντας να διασφαλίσει πιο ευρεία πλειοψηφία, μια σειρά από ονόματα που έχουν ακουστεί, θεωρείται ότι «έχουν καεί».
Πρώτα απ όλα, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η πολιτική προσωπικότητα του οποίου προκαλεί αντισυσπειρώσεις. Ανάλογο σκεπτικό ισχύει και για τους κ. Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, που έχει προτείνει η κυρία Φώφη Γεννηματά.
Διαφορετική είναι η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν επιθυμεί να καταλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πρωτίστως επειδή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν διαθέτει τις αρμοδιότητες που ο ίδιος πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει- άλλωστε για τους ίδιους λόγους απέρριψε αντίστοιχη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα το 2015.
Αυτό που μένει να απαντηθεί περί τα μέσα του Ιανουαρίου είναι αν ο πρωθυπουργός διαθέτει κάποιον «κρυφό άσσο» που ουδείς γνωρίζει και αλλάξει όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου
Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, όπως προβλέπεται από την αναθεώρηση του άρθρου 32, παράγραφος 4 του Συντάγματος στα τέλη Φεβρουαρίου, μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και πέντε ψηφοφορίες! Για την ανάδειξή του πλέον προβλέπονται ψηφοφορίες με πλειοψηφίες 200,200,180, 151 και στην ακραία περίπτωση με σχετική πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων την πρώτη φορά. Μεταξύ δε της κάθε ψηφοφορίας προβλέπεται διάστημα πέντε ημερών.
Το Μαξίμου, βεβαίως, διαμηνύει πως θα επιλεγεί προσωπικότητα που θα συγκεντρώνει ευρύτατη (ή ευρύτερη) συναίνεση και, συνεπώς, δεν θα χρειαστούν όλες οι ψηφοφορίες, θεσμικά, όμως, οι ημερομηνίες θα πρέπει να τηρηθούν».