Ιστορική συναίνεση στην Βουλή με 288 «ναι» στην ψήφο των αποδήμων

Με εντυπωσιακή πλειοψηφία έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Σε σύνολο 296 βουλευτών, επί της αρχής 288 ψήφισαν ναι, 7 όχι και ένας παρών.

«Ναι» ψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές στην πλειονότητα από τα 24 άρθρα του νομοσχεδίου.

Μοναδική «παραφωνία» αποτέλεσε το άρθρο 4 που αφορά στον τρόπο εγγραφής των Ελλήνων που βρίσκονται στην αλλοδαπή, στους εκλογικούς καταλόγους. Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», αν και πάλι το άρθρο πέρασε με πάνω από 200 ψήφους (206 για την ακρίβεια).

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήταν το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η πλειοψηφία διαμορφώθηκε μετά την απόφαση ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων με εξαίρεση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών».

Το «ευχαριστώ» Θεοδωρικάκου

Ο «αρχιτέκτονας» του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε  όλους τους βουλευτές και τα κόμματα για την ιστορική συναίνεση.

Μητσοτάκης: Επρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να γίνει πράξη

«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η διακομματική συναίνεση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, αν η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν.

«Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε θεσμικό στίγμα. Υπήρξε και ένα έλλειμμα Δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένα κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 21ου αιώνα», συνέχισε και χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή ιστορική γιατί, όπως είπε, απαντά σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται στην ανάγκη του σήμερα και ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

 

288 «ναι»ΒουλήΨήφος αποδήμων