της Αγγελικής Σπανού
Όλα τα κόμματα θέλησαν να ενισχύσουν την εντύπωση εθνικής ομοψυχίας μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής γιατί όλοι γνωρίζουν ότι έχει σημασία να μη μεταδοθεί στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου η εικόνα ενός κατακερματισμένου πολιτικού συστήματος που δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.
Ολα τα κόμματα προσπάθησαν να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό γιατί όλοι συμφώνησαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη. Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας δεν απέκλεισε το κακό σενάριο, δηλαδή το ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από φρεγάτες, στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Και σε αυτή την περίπτωση όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας και ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:
- Ο ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Κατρούγκαλος-Ευ.Καλπαδάκης) ζήτησε από την κυβέρνηση να κλιμακώσει τη διπλωματική πίεση προς την Αγκυρα, προωθώντας ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και επαναθερμαίνοντας το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed, ο οποίος είχε ανακοινωθεί από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο και ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Ενόψει της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά το θέμα αυτό να ανέβει στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
- Το ΚΙΝΑΛ (Α. Λοβέρδος-Π.Ευθυμίου) ζήτησε από την κυβέρνηση τον καθορισμό μίας κόκκινης γραμμής που αν την περάσει η Τουρκία η ελληνική πλευρά θα απαντήσει αποφασιστικά. Η Χ. Τρικούπη εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στο διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα και επιμένει στην ανάγκη σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
- Η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου δείχνει υποστηρικτική προς την κυβέρνηση και δεν ακολουθεί το μοντέλο των ΑΝΕΛ, δηλαδή δεν υψώνει υπερπατριωτικούς τόνους και αποφεύγει να παρουσιάζει τη ΝΔ ως πολιτική δύναμη υποχωρητική απέναντι στην Τουρκία. Αυτή η εικόνα επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ.
- Η απουσία του ΚΚΕ θεωρήθηκε αναμενόμενη από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών που προφανώς επιθυμούσε τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Η επικρίσεις της Σ. Σακοράφα εκ μέρους του κόμματος του Γ. Βαρουφάκη ήταν προεξοφλημένες και δεν θεωρήθηκαν αντιπαραγωγικές.
- Η κρίση με την Τουρκία και οι ραγδαίες εξελίξεις: Τι θέλει ο Ερντογάν; Τι κάνουμε εμείς; – Ακούστε εδώ το ενημερωτικό podcast του economico, με την Έλλη Τριανταφύλλου, την Ελένη Σπανού και τον Θοδωρή Καλούδη
Πηγή: economico.gr