Σε έντονο διπλωματικό αγώνα σε διεθνές επίπεδο επιδίδονται Αθήνα και Λευκωσία για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα εντατικοποιεί τις κινήσεις που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κλιμακώνει την ένταση:
- Την ώρα που συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα θέσει το ζήτημα ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της. Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε επίσης και την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου προκειμένου να ξεκινήσουν τουρκικές γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα, υπονοώντας την Ανατολική Μεσόγειο (Reuters).
Με δεδομένο ότι στο εσωτερικό του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε δεν υπάρχει ενιαία γραμμή, ο ΥΠΕΞ επιχειρεί να αποσπάσει τη στήριξη και άλλων κρατών, πλην της Γαλλίας και της Ολλανδίας που συνυπογράφουν ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις.
- Το θέμα των συνεχών Τουρκικών προκλήσεων πρόκειται να αναδείξει ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.
Αύριο, εξάλλου, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα, ενώ την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή στον ΟΗΕ από το υπουργείο Εξωτερικών της νότας η οποία θα επιχειρηματολογεί γιατί η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη για κοινή ΑΟΖ είναι έωλη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Η Αθήνα περιμένει την καταδίκη της Τουρκικής προκλητικότητας
«Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
«Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον Ελληνικό Λαό. Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση», δήλωσε ο κ. Πέτσας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπενθυμίζοντας ότι στα δύο προηγούμενα συμβούλια είχε τεθεί το πλαίσιο απάντησης της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς όσο προκαλούν οι Τούρκοι» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη».
Η Κύπρος στη Χάγη
Υπενθυμίζεται ότι κρίσιμη κίνηση στρατηγικής έκανε τις τελευταίες ημέρες και η Κυπριακή Δημοκρατία. Καθώς η Τουρκία αρνείται να προσφύγουν από κοινού στο Δικαστήριο της Χάγης όπως την έχει καλέσει, προχώρησε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα. Οπως αναμενόταν δεν έγινε αποδεκτή και εστάλη δια άλλου μέσου (φαξ). Η απόδειξη ότι παρελήφθη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, όπως δηλώνουν κυπριακές πηγές.
«Με την κίνηση αυτή, προβλέπουμε στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει» δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Στο τραπέζι οι κυρώσεις
Υψηλούς τόνους κατά της Τουρκίας αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, στις 12-13 Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καλέσει την ΕΕ να πάρει ανοιχτά θέση κατά της συμφωνίας για ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης διότι είναι παράνομη και καταχρηστική σε βάρος κράτους – μέλους και εάν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση της να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις. «Είναι σημαντικό να ξέρουμε που βαδίζουμε και ότι η ΕΕ εκφράζεται με ενιαία φωνή» δήλωσε ο αν.υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον «Σκάι».
Μέσα σε αυτό το κλίμα συγκαλείται αύριο το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων σε μια εμπιστευτικού χαρακτήρα κλειστή σύσκεψη.
«Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Παρέμβαση Χαφτάρ
Στην Λιβύη η Τουρκία δεν θα τα βρει τόσο εύκολα, όμως, όπως συνέβη με τουςΤουρκοκύπριους.
- Ο στρατάρχης Χαφτάρ που ελέγχει τον εθνικό λιβυκό στρατό, την λιβυκή Βουλή και το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της χώρας έχει κηρύξει την Τουρκία «εχθρική» χώρα και προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει ως «εχθρικά» τα πλοία της.
Σήμερα ο Χαφτάρ έκανε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας. «Θα απελευθερώσουμε την Τρίπολη και θα γκρεμίσουμε το τουρκικό όνειρο» δήλωσε. Έχει προσκληθεί στην Αθήνα ο αν.πρωθυπουργός που πρόσκειται στον Χαφτάρ. Την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ μετά από πρόσκληση του προέδρου της ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.
Προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την Άγκυρα
Την ίδια ώρα, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλητικές κινήσεις της με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Αλ Σάρατζ, η οποία στηρίζεται οικονομικά από την Τουρκία, ανακοίνωσε χθες ότι δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες «να θέσουν τις συμφωνίες άμεσα σε ισχύ». Ο όρος που υιοθετήθηκε είναι «μνημόνιο κατανόησης» για να παρακαμφθεί η διαδικασία κύρωσης της από το λιβυκό Κοινοβούλιο. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης για έρευνες με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.
Ανάλογη τακτική ακολούθησε και με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο διεθνώς αλλά υπέγραψε μαζί του «μνημόνιο συνεργασίας» και επιχειρεί παρανόμως γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Νέα πρόκληση Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις το πρωί. Χαρακτήρισε «απόφαση αδυναμίας» την κίνηση της Ελλάδας να κηρύξει persona non grata τον Λίβυο πρέσβη. Ζήτησε «δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων και του πλούτου» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και την χερσαία πατρίδα μας και την γαλάζια πατρίδα μας» τόνισε.