Ξεφεύγει η κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έπειτα από την προκλητική συμφωνία της Αγκυρας με τη Λιβύη για θαλάσσια σύνορα. Στην λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έχει χαράξει εδώ και καιρό η Άγκυρα, το γεγονός ότι «σβήνει από το χάρτη την Κύπρο, τη Ρόδο, το Καστελόριζο, επί της ουσίας είναι ένα δείγμα των διεκδικήσεων που έχει στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει στο τραπέζι όλα του τα χαρτιά, χρησιμοποιεί τη Λιβύη για να αναδείξει τις επεκτατικές του βλέψεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δε διστάζει να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο, κινούμενος στη γραμμή της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
Παραλήρημα Ερντογάν κατά του Μακρόν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μακρόν και ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ την Τρίτη στο Λονδίνο. Εκεί στο περιθώριο δεν αποκλείεται πάντως να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν ο οποίος προκαλεί με τις δηλώσεις του και τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο.
Ο Ερντoγάν υποστήριξε σε «παραληρηματικό» τόνο, απευθυνόμενος προς τον Μακρόν: «Με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία και η Λιβύη έφθασαν στο σημείο να συνεργαστούν στη Μεσόγειο. Εσένα δεν σε κοιτάει κανείς (Μακρόν). Είσαι τόσο αδέξιος. Τα όσα είπες ταιριάζουν σε εκίνους που έχουν περάσει εγκεφαλικό όπως εσύ».
Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε κατόπιν των δηλώσεων αυτών κάλεσε τον τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις.
Ανιιδράσεις από Κύπρο και Αίγυπτο
Μετά τη νέα τουρκική πρόκληση ο Νίκος Δένδιας κινητοποίησε αμέσως τους Υπουργούς Εξωτερικών Αιγύπτου και Κυπρου. Αντέδρασαν και οι δύο με ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με το Star, τo Κάιρο αμφισβητεί τη δυνατότητα του Λίβυου πρωθυπουργού να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και διαμηνύει: «Δεν μπορεί να αποφασίζει ο Λίβυος πρωθυπουργός».
Η Λευκωσία μιλά ευθέως για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
«Υπάρχουν σαφή και συγκεκριμένα ένδικα μέσα και συγκεκριμένες διπλωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν» σχολίασε στο Star o Iωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Πολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ.
Στο εσωτερικό της χώρας , ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση: «Ας μας πει κάποιος από την Κυβέρνηση: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ήταν επιτυχημένη;» ερωτά μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της.
H ουσία είναι, πάντως, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και υπάρχει φόβος για ένα… ατύχημα που θα άλλαζε τις ισορροπίες στην περιοχή. Η Αθήνα έδωσε τελεσίγραφο στη Λιβύη μέχρι την Πέμπτη, όμως, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης, τότε δεν αποκλείεται η ένταση να μεταφερθεί και στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με Τραμπ
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και την αντίδραση της Ουάσιγκτον στις συνεχώς κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας. Αν και ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει να έχει φιλική στάση προς τον Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις κακές σχέσεις των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.
Εν τω μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έχει γεύμα εργασίας με εκπροσώπους της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Δεκεμβρίου. Το γεύμα θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Ολομελούς των Ηγετών του ΝΑΤΟ. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Διμερείς συναντήσεις ο κ. Τραμπ θα έχει μόνο με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ιταλίας.