«Η υγεία δεν έχει χρώματα, στόχος μου είναι η επίλυση καθημερινά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς», δήλωσε ο νέος διοικητής παρ’ όλο που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν υπηρετούσε έναν λόγο διχαστικό, με ακραίες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες και με ομοφοβικά σχόλια.
Ο ίδιος άλλωστε, σε ανάρτηση την οποία κατέβασε από το φέισμπουκ, απειλούσε με αυτοδικία «όλους τους λαθροπίθηκους (μετανάστες-λαθρομετανάστες)», που τους κατηγορούσε συλλήβδην ότι βεβήλωσαν παρεκκλήσια στη Λέρο, όπως ισχυριζόταν, ενώ αναρωτιόταν αν η Εκκλησία «ασχολείται με τη μη ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗ της Ελλάδος».
Η «πόρτα» σε τρεις γυναίκες-πρόσφυγες
Δεν έμεινε άλλωστε στα λόγια. Το Δ.Σ. της Ενωσης στην οποία προήδρευε ο κ. Τσαχουργιανίδης ζήτησε σε έκτακτη συνεδρίαση να ακυρωθεί η συμμετοχή τριών ευάλωτων γυναικών προσφύγων σε δραστηριότητες πλέξης χαλιών μαζί με άλλους θεραπευόμενους.
«Θεωρούμε ότι ο χώρος αυτός ανήκει στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτό αμείβονται για να παρέχουν υπηρεσίες μόνο στους νοσηλευόμενους ασθενείς μας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο ασφαλής είναι αυτή η συνύπαρξη τόσο σε ψυχιατρικό επίπεδο όσο και σε παθολογικό και γι’ αυτό ζητάμε άμεσα την ανάκληση της ανωτέρω απόφασής σας και να προστατέψετε όπως οφείλετε τους χώρους εργασίας μας και τους ασθενείς μας», σημείωνε το Δ.Σ.
Αντιδράσεις
Η προσπάθεια έπεσε στο κενό, καθώς συνάντησε την αντίδραση αλληλέγγυων, ενώ η τότε διοικήτρια του θεραπευτηρίου Ελένη Λήδα Σαρίκα διευκρίνιζε στην «Εφ.Συν.» ότι «η συνύπαρξη με τους πρόσφυγες συμβαδίζει με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές».
Είναι απορίας άξιο ποιες επιστημονικές αντιλήψεις κομίζει ο θεολόγος νέος διοικητής του Νοσοκομείου Κω, όταν για το Μακεδονικό έχει κάνει την ανάρτηση: «Οι Σκοπιανοί αισθάνονται Μακεδόνες, λένε… Και οι πούστηδες αισθάνονται Γυναίκες Αλλά δεν είναι…!!!».