Αναψαν οι συζητήσεις στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία μετά τον χρησμό του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη ότι αν και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκλειστικά με τις ψήφους των βουλευτών της, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις.
Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια πριν την ψήφιση του νέου Καταστατικού Χάρτη της χώρας, ήταν απάντηση στην αιχμή που είχε εξαπολύσει νωρίτερα εναντίον του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας ότι πλέον ο νέος πρόεδρος θα μπορεί να ψηφιστεί και με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή με λιγότερους από 151 ψήφους, κάτι που πάντως ισχύει και σήμερα, απλά πρέπει να έχουν μεσολαβήσει εκλογές.
«Κοιτάξτε. Πιστεύετε πραγματικά κ. Τσίπρα ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία που θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και θα αντέξει εδώ μέσα; Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μπορεί να απεμπλέξει τη διαδικασία με την πρόωρη διάλυση της Βουλής», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει στη συνέχεια : «Ο νέος τρόπος εκλογής «δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση».
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη, έρχεται σε μία στιγμή που έχουν αρχίσει τα σενάρια για τον νεο πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού η θητεία του νυν προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου, οπότε, εκτός απροόπτου, η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα αναμένεται να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο.
Στη συνάντηση που είχε προ καιρού με την κυρία Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα πάρει τις αποφάσεις του για το θέμα της διαδοχής του κ. Παυλόπουλου την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.
Αλλάζουν οι εκτιμήσεις
Με τη χθεσινή του τοποθέτηση, μάλλον «καίγονται» αρκετά από τα σενάρια του προηγούμενου διαστήματος. Πρώτα απ όλα, όσα όσα είχαν ακουστεί είτε για ανανέωση της θητείας του σημερινού προέδρου κ. Παυλόπουλου, είτε για επιλογή προσώπου από τα στενά κομματικά όρια της ΝΔ όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής ( ο οποίος, ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρεται ) και Αντ. Σαμαράς.
Αντιθέτως, ενισχύονται οι πιθανότητες αναζήτησης του διαδόχου του κ. Παυλόπουλου είτε από τον χώρο της κεντροαριστεράς ( κάποια σενάρια επιμένουν στο όνομα της κυρίας Φώφης Γεννηματά, αν και η ίδια το απορρίπτει με κατηγορηματικότητα ) είτε για πρόσωπο εκτός των πολιτικών τειχών, που όμως θα μπορούσε να εξασφαλίσει ευρύτερη αποδοχή.
πηγή: economico.gr