Μέρκελ: Είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε αλληλεγγύη- Τσίπρας: "Μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία λύση"

Την προθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι κανόνες εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον νέο Έλληνα ομόλογό μου» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. «Θα συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας, αλλά μόνο στο περιθώριο της Συνόδου» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό. Η Γερμανία είναι έτοιμη γι’ αυτό. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται από το αν τηρούμε τους κανόνες και είμαστε αξιόπιστοι ο ένας προς τον άλλον».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε: «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είχε σειρά επαφών στη βελγική πρωτεύουσα. Ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την Πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Ανυπομονώ για την πρώτη μου συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. «Η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη» είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Όσο περισσότερο διαρκεί το αδιέξοδο, τόσο χειρότερα για τη Βρετανία».

Εν τω μεταξύ, ενημέρωση στους 28 της Ε.Ε. για τη συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, θα κάνει ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, όπως έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον ενδιαφέρει να ακούσει όσα έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βέλγο ομόλογό του «τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στις αλλαγές που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε για την πάταξη της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”.

Σύμφωνα με τον Τσίπρα, τώρα είναι η ώρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη να επαναφέρουμε την ατζέντα της ανάπτυξης για να επιστρέψουμε σε έναν δρόμο κοινωνικής συνοχής, που είναι απαραίτητα για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Βέλγο ομόλογό του για την κατανόηση που επέδειξε στις ελληνικές θέσεις και επισήμανε: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες».

Στην Ελλάδα υπήρξε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα αλλά ταυτόχρονα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τους λαούς μας, κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και το Βέλγιο.

«Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα» τόνισε.

Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο Βέλγος Πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις Βρυξέλλες. Ο Πέτρο Ποροσένκο παρέμεινε στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ολόκληρο εξάλλου το πρόγραμμα της Συνόδου μετατέθηκε κατά μία ώρα εξαιτίας των διπλωματικών εξελίξεων στο Μινσκ, που ανάγκασαν την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να αναχωρήσουν με καθυστέρηση για τις Βρυξέλλες. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Aλέξης ΤσίπραςΚάμερονΜέρκελ