Από την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να αποδίδει τα μέγιστα της επιχειρησιακής του δυνατότητας το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί», το οποίο έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη να έχει πλήρη εικόνα για τα πεπραγμένα κάθε υπουργείου σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να συντονίζει κεντρικά το κυβερνητικό έργο. Σε πρώτη φάση, θα αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης όσων περιλαμβάνονται στους μπλε φακέλους με τους οποίους εφοδιάστηκαν οι υπουργοί στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αλλωστε, όπως έχει δημόσια δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή αξιιολόγηση, και τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία του κάθε υπουργείου θα εξαχθούν με τη συμπλήρωση εξαμήνου, δηλαδή, τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.
Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, προ δύο εβδομάδων, οι υπουργοί ενημερώθηκαν διεξοδικά για τον τρόπο λειτουργίας του καινοτόμου αυτού ηλεκτρονικού εργαλείου συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, το οποίο διαθέτει «πορτοκαλί» και «κόκκινους» συναγερμούς προειδοποίησης στις καθυστερήσεις, δυνατότητα παρακολούθησης μιας δράσης ακόμα και όταν έχει ολοκληρωθεί, χειριστές σε κάθε υπουργείο και πρόσβαση των υπουργών μόνο σε ό,τι αφορά την ατζέντα τους.
Έχει ήδη εικόνα
Πέραν, ωστόσο, των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ασφαλή εικόνα τόσο για τον ρυθμό υλοποίησης του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο όσο και για τις σχέσεις μεταξύ υπουργών – υφυπουργών και την ομαδικότητα ή που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια κάθε υπουργείου.
Προ ημερών, άλλωστε, περίπου παραδέχθηκε δημοσίως, ότι υπάρχουν ζητήματα που θα ήθελε να είχαν αντιμετωπιστεί νωρίτερα, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν έχουν διαφύγει της προσοχής του δυσλειτουργίες στο εσωτερικό κάποιων υπουργείων, ανταγωνιστικές αντιδράσεις έως και σχέσεις κόντρας. Και τα καμπανάκια, όπου χρειάστηκε, χτύπησαν.
Οπως είναι φυσικό, στο σύστημα αξιολόγησης μπαίνει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει απολύτως ικανοποιημένος τόσο από τις επιδόσεις όσο και για τον συνολικό τρόπο λειτουργίας της κρίσιμης τριάδας των συνεργατών του : Του διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου.
Το επιτελικό κράτος
Ο κ. Γεραπετρίτης, άλλωστε, προϊσταται και της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το επιτελικό κράτος, το οποίο θεωρείται κομβικό για τη μετατροπή της χώρας σε σύγχρονο, ανταγωνιστικό κράτος. Οπως έχει πει ο υπουργός Επικρατείας, οι πέντε βασικοί στόχοι-δράσεις του νόμου 4622 για το επιτελικό κράτος, είναι:
- η εγκατάσταση πολιτικής κανονικότητας,
- η προγραμματική διακυβέρνηση και η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου,
- η διάκριση της πολιτικής και της υπηρεσιακής διοίκησης,
- η διαφάνεια ευρείας κλίμακας με τη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας αρχής διαφάνειας σε όλο το Δημόσιο και
- η καλή νομοθέτηση.
Ο υπουργός Επικρατείας έχει πει ότι για την κατάρτιση του νόμου για το επιτελικό κράτος αξιοποιήθηκαν οι καλές πρακτικές που εφαρμόζει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το επιτελικό κράτος έχει δύο διαστάσεις, την οριζόντια και την κάθετη. Ο νόμος 4622 είναι το οριζόντιο επιτελικό κράτος, η οργάνωση της κυβέρνησης, και θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η δεύτερη φάση του επιτελικού κράτους, που είναι η κάθετη οργάνωση του κράτους δηλαδή ουσιαστικά η εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα εξειδικεύει τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απονομή αρμοδιοτήτων στους δήμους, τις Περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις» έχει προαναγγείλει ο κ. Γεραπετρίτης.