Η άγρια κόντρα μεταξύ της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά και τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, δεν ήταν παρά μία πρόβα της αντιπαράθεσης που επίκειται μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.
Το πολιτικό θερμόμετρο έχει φτάσει στα ύψη με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της στρατηγικής «νόμος και τάξη» και την Κουμουνδούρου να προσπαθεί να ερεθίσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του κέντρου και να βρει μία ατζέντα για να παίξει μπάλα σε ένα πεδίο οικείο για την Κουμουνδούρου, τον “μπαχαλακισμό”.
Οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας ρίχνουν νερό στο μύλο της αντιπολιτευτικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας του έτσι μία παρουσία, στην μέχρι τώρα ανυπαρξία του, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το αντιδεξιό μέτωπο
Το στίγμα των κινήσεων της αντιπολιτευτικής ρητορικής το έδωσε πριν ημέρες πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τη Βοιωτία έβαλε ξανά μπροστά το μότο περί δεξιάς. Χρησιμοποίησε διόλου τυχαία τις φράσεις πως ποτέ άλλοτε από τη Μεταπολίτευση «δεν υπήρξε τέτοια συσσώρευση Μέσων για να στηρίξει ένα σύστημα και ένα κόμμα» και ότι «είμαστε μπροστά στην παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς», τονίζοντας πως «οφείλουμε να μην το αντιμετωπίσουμε μόνο ως κόμμα», αλλά ότι είναι θέμα δημοκρατίας και, συνεπώς, ότι πρέπει «να ταχθούμε από κοινού σε ένα αγώνα για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις». Πάνω σε αυτή τη γραμμή, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει τη “μάχη” της παρουσίας του, χτίζοντας ξανά κινήματα για το ακροατήριο του.
Κυβέρνηση με νόμο και τάξη
Από την άλλη, η κυβέρνηση επιδιώκει να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών που δεν είναι άλλο από τα θέματα οικονομίας, επενδύσεων, μισθών, αλλά και φυσικά στην ασφάλεια, ισορροπώντας σε μία οριακή γραμμή μεταξύ κέντρου και κεντροδεξιού ακρωτηρίου.
«Για τη Νέα Δημοκρατία, το να βρίσκονται κράνη, ρόπαλα, διαρρηκτικά εργαλεία, πέτρες και μάρμαρα μέσα στο πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως στην προκλητική επισήμανση του Ν. Φίλη πως «βρέθηκαν τρία ρόπαλα και λέτε ότι έγιναν κέντρα ανομίας».
Όπως είπε με έμφαση «εδώ πήγαν να ανοίξουν με αλυσσοπρίονο την πόρτα, κι εσείς τους στηρίζετε;».
Νωρίτερα ο κ. Φίλης επιτέθηκε στην υπουργό, υπονοώντας πως τα ευρήματα στην πρώην ΑΣΟΕΕ δεν δικαιολογούν την αστυνομική παρέμβαση, ενώ σημείωσε ότι «πέντε χρόνια τώρα τα φαινόμενα ανομίας τα αντιμετωπίσαμε χωρίς επικοινωνιακό σόου. Δεν κυνηγήσαμε κανέναν. Είστε υπόλογη και υπεύθυνη προσωπικά για οτιδήποτε συμβεί στο τριήμερο».
Κι ενώ η Νίκη Κεραμέως υπενθύμισε στον πρώην υπουργό Παιδείας ότι η ίδια δέχτηκε απειλές και επίθεση στο γραφείο της «εισέπραξε» από το Νίκο Φίλη σχόλια όπως «τι δηλαδή, τις μπογιές; Φοβάστε τις κόκκινες μπογιές; Τι είναι αυτό πταίσμα; Πλημμέλημα; Στην ΑΣΣΟΕ είχαμε τραυματισμένους φοιτητές. Καταδικαστέα βέβαια αυτά«. «Πέρασαν πέντε ημέρες για να τα καταδικάσετε» του απάντησε η κ. Κεραμέως.
Εκτός από τον κ. Φίλη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου φώναζε «καλά έκαναν» για τους μπαχαλάκηδες στην ΑΣΟΕ, ενώ σε άλλη συνεδρίαση Επιτροπής στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου που επίσης πήγε χθες για συμπαράσταση στην ΑΣΟΕΕ τάσσονταν κατά των αστυνομικών επεμβάσεων στα πανεπιστήμια.
Χωρίς πολιτικό κόστος προς το παρόν
Στη παρούσα φάση, πάντως, φαίνεται πως η αντιπαράθεση δεν έχει προκαλέσει πολιτικό κόστος σε κανέναν από τα δύο κόμματα, τα οποία, για διαφορετικό λόγο, απευθύνονται στο δικό τους ακροατήριο. Η μεν Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως αξιόπιστη στην τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων περί ασφάλειας στις γειτονιές και στα πανεπιστήμια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει πεδίο διαφωνίας, όπως απαιτείται να έχει ως κόμμα της αντιπολίτευσης.