Ενταση, έντονες αντιδράσεις, ανταλλαγές επιστολών και διαφορετικές εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα προκαλεί η απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής να εξαιρεθούν από τις εργασίες της οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μετά την χθεσινή απάντηση του προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ότι δηλαδή η εν λόγω απόφαση δεν παραβιάζει κάποια απόφαση της ολομέλειας της Βουλής και το αίτημα για ορισμό αντικαταστατών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε με σφοδρότητα κατηγορώντας τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος.
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε και νέα επιστολή στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο. Μάλιστα, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και πως θα εκλάβει τυχόν απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει νέα μέλη. «Θα το εκλάβω ως πείσμα» απάντησε ο Κώστας Τασούλας.
Τι θα γίνει τώρα
Σε νέα ερώτηση τι θα γίνει αν δεν αντικατασταθούν τα δύο μέλη, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως θα γίνει ότι ακριβώς και με το ΜέΡΑ25. Δηλαδή θα μείνουν κενές οι δύο θέσεις.
Στο ερώτημα τι θα γίνει αν στην επόμενη συνεδρίαση δώσουν το παρών οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης επεσήμανε πως δεν θα υπάρχει νόμιμη σύνθεση και επομένως δεν θα μπορεί να προχωρήσει η συνεδρίαση.
Η κατηγορηματική απόρριψη απο τον πρόεδρο της Βουλής του αιτήματος Τσίπρα έχει εντείνει τον προβληματισμό της Κουμουνδούρου, η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος : Nα νομιμοποιήσει» τον αποκλεισμό των δύο κορυφαίων στελεχών της από την Επιτροπή, κάτι που θα έστελνε μήνυμα υποχώρησης, ή να προχωρήσουν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση αλλά και με τον ίδιον τον πρόεδρο της Βουλής; Κι αν επιλέξουν το δεύτερο, μέχρι ποίου σημείου θα το φτάσουν;
Η επιλογή της μετωπικής αντιπαράθεσης ενδεχομένως περικλείει και το σενάριο της κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του κ. Τασούλα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θέλει δεύτερες και τρίτες σκέψεις, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής εξελέγη πρόσφατα και με το ρεκόρ των 283 ψήφων!
Ενα τρίτο σενάριο θα ήταν η αποχώρηση από την Επιτροπή, αλλά το έχουν απορρίψει όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, διότι σε μία τέτοια εξέλιξη, η κυβερνητική πλειοψηφία θα «έπαιζε μπάλλα μόνη της» στο γήπεδο της Προανακριτικής Επιτροπής.
Απορρίπτονται ακτιβιστικές ενέργειεσ
Αυτό που καταρχήν προκύπτει από τις συνολικές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής, είναι ότι στην Κουμουνδούρου δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε ακτιβιστικές ενέργειες που δεν συνάδουν με το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για αυτό σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας».
Πώς θα γίνει αυτό, χωρίς ταυτοχρόνως να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αμυνόμενος; Θα απαντηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων, το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραστούν οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος και να προβούν σε μία πολιτική δήλωση με την οποία θα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του προέδρου της Βουλής. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, το πιθανότερο είναι να τους αντικαταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα έδρανά τους να παραμείνουν κενά, και η Προανακριτική να μπει στην ουσία της έρευνάς της.
πηγή: economico.gr