Αλλαγή της πάγιας πολιτικής αντίληψης περί μετωπικών συγκρούσεων επί παντός του επιστητού, θα επιδιώξει το Μέγαρο Μαξίμου. Και ως βάση για την προοπτική αυτή θα αξιοποιήσει το σοβαρό ενδεχόμενο ευρύτερης συναίνεσης στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Μάλιστα, παρ ότι τα μεγάλα και «καυτά» θέματα όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα ανοίξουν τυπικά από το νέο έτος, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία ότι τουλάχιστον το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αγνοήσει το δείγμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και εμφανίζει τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του να προσεγγίζει θετικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Από την άλλη πλευρά, δεν παραγνωρίζουν το δύσκολο εσωκομματικό τοπίο μέσα στο οποίο κινείται εσχάτως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η οποία, ακόμα και να το ήθελε, είναι δύσκολο να υπερβεί θεαματικά τις θέσεις που έχει ήδη διατυπώσει η κυρία Φώφη Γεννηματά τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για τη διαδοχή του κ. Πρ. Παυλόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ως γνωστόν, η κ. Γεννηματά έχει διατυπώσει την άποψη ότι ο επόμενος ή η επόμενη Πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στον απόηχο των φημών που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα ( οι οποίες, μάλιστα, εντάθηκαν με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κ Σκανδαλίδη ) ότι θα μπορούσε να προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία η ίδια η κυρία Γεννηματά ως διάδοχος του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στελέχη του ΚΙΝΑΛ σχεδόν προεξοφλούν ότι δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μια τέτοια προοπτική, καθώς αφενός η υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά δεν θα γινόταν εύκολα αποδεκτή από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ και αφετέρου, η ίδια η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έστειλε ήδη σήμα για παραμονή της στην ηγεσία του Κινήματος, δρομολογώντας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιες πηγές εμφανίζονται παράλληλα επιφυλακτικές για μία ακόμη υποψηφιότητα της Κεντροαριστεράς που έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα, αυτή της κ. Μαρίας Δαμανάκη, με το σκεπτικό ότι «πήρε αποστάσεις από την παράταξη τα πέτρινα χρόνια».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου, θεωρώντας ότι ήταν και είναι ένας επιτυχημένος ΠτΔ και παρακολουθεί από απόσταση τα διάφορα ονόματα που πέφτουν στη δημόσια σφαίρα, είτε ως απόρροια προσωπικού ενδιαφέροντος, είτε για να «καούν» πριν την ουσιαστική έναρξη των ζυμώσεων, όπως τα ονόματα της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και των κυρίων Νίκου Αλιβιζάτου, Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η συνταγματική αναθεώρηση
Δυσκολίες προμηνύονται και στο ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εντελώς διαφορετική θέση σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Σύμφωνα με την τελική πρόταση που εισηγείται η ΝΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλέγεται με 151 ψήφους ενώ παραμένει στην έσχατη περίπτωση η ασφαλιστική δικλείδα για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας με σχετική πλειοψηφία όπως ισχύει και τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, επιλύεται το μείζον: η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Έτσι, η εισήγηση της ΝΔ έχει ως εξής: παραμένουν οι αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα κατά τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες (200-200-180), ενώ για την τέταρτη ψηφοφορία προβλέπεται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και στην έσχατη περίπτωση δεν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου τότε παραμένει η δυνατότητα ανάδειξής του με σχετική πλειοψηφία.
Στο προσκήνιο ο εκλογικός νόμος
Το κρισιμότερο, όμως, ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από το νέο έτος είναι αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, απαιτείται (όπως και στην ψήφο των αποδήμων ) να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Τα περιθώρια εξεύρεσης συναινέσεων στο συγκεκριμένο πεδίο είναι ελάχιστα έως μηδαμηνά καθώς τα κόμματα της Αριστεράς δύσκολα θα συναινέσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα δύο άλλα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένα να δεχτούν την κατάργηση της απλής αναλογικής. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσα από τις προτάσεις που θα καταθέσει να… δελεάσει τα κόμματα της Αριστεράς προκειμένου να ψηφίσουν έναν εκλογικό νόμο που θα έχει στοιχεία αναλογικότητας αλλά θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα.
πηγή: economico.gr