Διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο μείζον θέμα της ψήφου των αποδήμων εμφανίζεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πολιτική απομόνωση στην οποία βρέθηκε, όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν – με αστερίσκους ή και υπό όρους – στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την έκκλησή της να περάσει ο σχετικός νόμος στη Βουλή με 200 ψήφους. Την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη η πιρουέτα».
Ήδη η κυβέρνηση είχε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ «να είναι πιό εποικοδομητικός» στο θέμα, αφήνοντας περιθώριο για συμβιβασμούς στην αρχική πρότασή της, ώστε να υπάρξει ομοφωνία στη Βουλή. «Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να αλλάξει στάση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα κυβερνητική πηγή. «Το έχει ανάγκη η δημοκρατία μας. Εμείς έχουμε άλλωστε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς προκειμένου να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή που θα είναι για το καλό του οικουμενικού Ελληνισμού. Η χώρα δεν θα πάει μπροστά με έναν εμφύλιο πετροπόλεμο. Θα πάει όμως μπροστά και μέσα από διαδικασίες εθνικής συνεννόησης», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον όλοι σεβαστούμε τη δημοκρατική και συνταγματική αρχή ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη και δεν μπορούν να γίνουν διακρίσεις σε βάρος κανενός. Η πρότασή μας επομένως αφορά στην παροχή της δυνατότητας στους εκτός επικρατείας Έλληνες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους. Είναι άλλωστε και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το σημερινό σύστημα αδικεί όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν»
O επικείμενος συμβιβασμός για την εθνική ομοφωνία
Επί των διαβουλεύσεων κυβέρνησης – κομμάτων, κόλλημα στην όλην εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται πως προκαλούσε η θέση του ΚΚΕ το οποίο ζητούσε να τεθεί σαν όριο για εκείνους που θα έχουν δικαίωμα ψήφου τα 30 έτη απουσίας από την χώρα. Την άποψη αυτή υιοθέτησε η κυβέρνηση και αυτό όδήγησε σε κλίμα υπερψήφισης του σχετικού νόμου στη Βουλή, με το ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αυτή την εξέλιξη εμφανίζεται να συντάσσεται και αυτός με την άποψη του ΚΚΕ,κάτι που σημαίνει ότι την Δευτέρα, στην επόμενη συνάντηση της διακομματικής, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υπάρξει συμφωνία εκτός απροόπτου.
Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, «θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος».
Ένα θέμα που απομένει ακόμα να συζητηθεί είναι, όσοι ζουν σε αρκετά απομακρυσμένες περιοχές να έχουν τελικά δικαίωμα επιστολικής ψήφου.
Τα 4 σημεία συμφωνίας που προτείνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Σε επιστολή του προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θέτει συνοπτικά τις 4 προτάσεις της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων:
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος:
«1 Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.
4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»
πηγή: economico.gr