Πρόταση τεσσάρων σημείων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα τέσσερα σημεία αποτελούν την κυβερνητική πρόταση για το θέμα και βάσει αυτών θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Όπως προκύπτει από την επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη.
Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15, ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος στην επιστολή του αναφέρει:
«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.
4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».