Κυρώσεις στην Τουρκία συζητά η Ευρώπη

Μία κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή, ξεκινά από σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε, οι υπουργοί Εξωτερικών αλλά και διπλωμάτες και στρατιωτικοί καλούνται να λάβουν σημαντικότατες αποφάσεις τόσο για τη στάση των 28 έναντι της τουρκικής εισβολής στη Συρία όσο και για τις παράνομες δράσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, η Ε.Ε εμφανίζεται πολύ κοντά στην απόφαση να επιβάλλει «συνολικό» εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αν συνεχίσει να επιχειρεί στη Συρία.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, τότε μπορεί να αντιληφθεί τί θα σήμαινε η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης για την Αγκυρα. Και βεβαίως, πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν, ο οποίος προς στιγμήν κλιμακώνει την επιθετικότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η Αθήνα παρακολουθεί

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών, σε πλήρη συντονισμό  με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, παρακολουθούν με  προσοχή τις εξελίξεις, καθώς, πέραν των διαφωνιών ανάμεσα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τον τρόπο αντίδρασης της Ευρώπης, είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα το προσφυγικό/μεταναστευτικό,μετά και τις τελευταίες απειλές Ερντογάν για νέο, τεράστιο κύμα προσφύγων.

Η Αθήνα αναμένει εναγωνίως  τη στάση που τελικά θα διαμορφωθεί έναντι της Τουρκίας γενικότερα, καθώς είναι προφανές ότι υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο «Ρόιτερς» ότι θα ήταν «παράλογο» να μη βρεθεί στο τραπέζι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σήμερα στο Λουξεμβούργο, το ενδεχόμενο κυρώσεων για την τουρκική επιθετικότητα.

Επί της ουσίας, το ζήτημα είναι ότι οι συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στους «28» έχουν να κάνουν με κυρώσεις έναντι προσώπων και εταιρειών που αφορούν τις γεωτρήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην Σύνοδο Κορυφής

Τις τελικές αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης· ωστόσο, αν οι υπουργοί Εξωτερικών οδηγηθούν σε αδιέξοδο, δεν είναι καθόλου απίθανο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει σε κείμενο καταδίκης ή στην απόφαση για αναστολή πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία, κάτι που, βέβαια, θα συνδέεται με τη Συρία και όχι με την Κύπρο.

Από τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε είναι απολύτως προφανές ότι η σκιά  του προσφυγικού και μεταναστευτικού κινδύνου από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επηρεάζει τη στάση  πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Πηγή: economico.gr

ΕυρώπηκυρώσειςΤουρκία