Υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι «έληξε» ο πρώτος «γύρος» για την ψήφο των ομογενών, που σημειωτέον, έχει και συμβολική αξία για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορούν να εξαχθούν δύο σημαντικά συμπεράσματα :
Πρώτον, ότι υπάρχουν ρεαλιστικά περιθώρια ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Και δεύτερον, ότι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πλήρως απομονωμένος πολιτικά στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και σε έναν βαθμό αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις, αφού προεξοφλούσε ότι θα βρεθεί μετά βεβαιότητας στην ίδια όχθη με τα άλλα κόμματα για το θέμα, κάτι που όμως, δεν πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο.
Kαι αυτό γιατί, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛ. , και τα κόμματα των Γιάνη Βαρουφάκη και Κυριάκου Βελόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων, ενώ στις δημόσιες δηλώσεις του είπε στην ουσία ένα «ναι» με επιμέρους ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης.
«Κλειδί» η τελική στάση του ΚΚΕ
Οι ενστάσεις αυτές, στο σύνολό τους ή επιμέρους είναι πολύ πιθανό να γίνουν αποδεκτές από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς δεν έρχονται σε αντίθεση με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης αλλά αφορούν στα κριτήρια με τα οποία οι απόδημοι θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, με βάση την αρχή της ισοτιμίας όπως επιμένει και το Μέγαρο Μαξίμου.
Αν τελικώς το ΚΚΕ – μετά από πιθανή συμπερίληψη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ορισμένων από τις θέσεις που εξέφρασε- δώσει θετική ψήφο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μόνος, ο νόμος θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, αφού θα συγκεντρώσει περισσότερα από 200 «ναί» στη Βουλή και η Κουμουνδουρου θα χρεωθεί αποκλειστικά την άρνησή της να συναινέσει σε ένα ζήτημα που επί χρόνια όλοι αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να λυθεί.
Βασική προϋπόθεση συναίνεσης η ισότητα της ψήφου
Δεν είναι τυχαίο ότι στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου, μετά τον κύκλο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναδεικνύεται ως βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου.
Αυτό σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, «δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας». Θέση, την οποία προσυπογράφουν το ΚΚΕ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και η Μέρα25, παρά τις επιμέρους ενστάσεις που διατηρούν για άλλα σημεία της καταρχήν κυβερνητικής πρότασης.
Όπως γνωστοποιήθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, για τον σκοπό αυτό «το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας κάνουμε το αυτονόητο πράξη
Σε ανάρτησή του στο twitter, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος να βλέπει στο κινητό του Έλληνες διαφόρων ηλικιών που ζουν στο εξωτερικό και εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει τα εξής: «Οι συμπολίτες μας αυτοί έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν αν πάρουν το αεροπλάνο. Και εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απαγορεύσουμε να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Ας κάνουμε επιτέλους το αυτονόητο πράξη».
πηγή: economico.gr