Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με το Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρώφ στη Μόσχα.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η κατασκευή του αγωγού Turkish Stream, με την Αθήνα να βλέπει θετικά τη δημιουργία ενός κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα,καθώς και οι προοπτικές συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της εκπαίδευσης και του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και η κρίση στην Ουκρανία, η διεθνής τρομοκρατία και το Κυπριακό.
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ.Λαβρώφ αναφέρθηκε εκτενώς στο ενδιαφέρον της χώρας του, για την εμβάθυνση των πολιτισμικών και ανθρωπιστικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών. Συγκεκριμένα το 2016 ορίστηκε ως το Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία και το Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν και στις δύο χώρες.
Σχετικά με το Κυπριακό, η ρωσική πλευρά επανέλαβε την υποστήριξη της στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς και των συμφωνιών οι οποίες έχουν επιτευχθεί μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων.
Κλείνοντας ο κ.Λαβρώφ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον και των δυο πλευρών για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.
Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς αφού ευχαρίστησε τον ομόλογο του για τη συνάντηση, εξέφρασε την ανησυχία του το γεγονός, ότι η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο ενός αποσταθεροποιημένου τριγώνου μεταξύ Ουκρανίας, Λιβύης και Μ. Ανατολής, και μια πιθανή αποσταθεροποίηση και της Ελλάδας θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία ο έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση του, ότι μόνο μέσω της διπλωματικής οδού μπορεί να υπάρξει λύση, τονίζοντας με νόημα, ότι εάν κανείς προσπαθήσει να αυξήσει την ένταση στη συγκεκριμένη περιοχή ,τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιδιωκόμενα.
Τέλος, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλει με τις δυνάμεις που διαθέτει, ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση στο πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος δεύτερης κατηγορίας, αλλά ένα κράτος με ενεργή εξωτερική πολιτική.