«Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης που απάντησε σε σχετική ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι για τα θαλάσσια σύνορα ενισχύονται οι δυνάμεις του λιμενικού και όπως είπε προσλαμβάνονται 400 υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου.
Επίσης ανέφερε ότι δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και δεσμεύτηκε για διεθνοποίηση του προβλήματος.
«Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης,που παράλληλα ξεδίπλωσε το κυβερνητικό σχέδιο για το καυτό αυτό θέμα.
«Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών. Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι»».
«Ενισχύεται η θωράκιση της χώρας με αυξημένα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα και αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στη θάλασσα» τόνισε επίσης και πρόσθεσε ότι «πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα.