Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο όρος λαθρομετανάστης δεν είναι μειωτικός -Το 93% όσων φτάνουν στα νησιά είναι λαθρομετανάστες»

Στη νέα πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι την ευθύνη για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι με βάση νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο χρόνος που απαιτείται για να απελαθεί από τη χώρα μας ένας μετανάστης φτάνει στα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο που θα φέρει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η νέα κυβέρνηση, ο χρόνος που θα απαιτείται, θα μειωθεί στους έξι μήνες και θα ξεκινήσουν μαζικές απελάσεις

Διαχωρισμός

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τόνισε ότι «σε πρώτη φάση θα γίνεται ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους ανθρώπους που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά και θα χωρίζονται σε πρόσφυγες με υψηλό και χαμηλό προσφυγικό προφίλ. Αυτοί που έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ και στην ουσία πρόκειται για λαθρομετανάστες θα μπαίνουν σε κλειστά κέντρα κράτησης και στη συνέχεια θα ξεκινάνε οι διαδικασίες για την απέλαση τους, που θα ολοκληρώνεται μέσα σε έξι μήνες».

Σε ότι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτά θα δημιουργηθούν στα νησιά όπου και φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπως προβλέπεται στις σχετικές συμφωνίες και ότι ο αριθμός αυτών που θα πρέπει να απελαθούν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στο 93% των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά μας.

Επίσης αναφερόμενος στον όρο «λαθρομετανάστης» ,κατά την διάρκεια συνέντευξής του στον real fm ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Δεν έπαψα ποτέ να χρησιμοποιώ τον όρο λαθρομετανάστης. Ο όρος λαθρομετανάστης δεν είναι μειωτικός, εκτός αν είναι μειωτικός ο όρος λαθραναγνώστης, ο όρος λαθρέμπορος, ο όρος λαθροθήρας κτλ. Έχω σπουδάσει την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν θα βάλω την κάθε εισαγγελέα να μου κρίνει τα ελληνικά μου. Στην ελληνική γλώσσα ο όρος λάθρα σημαίνει κρυφά, παράνομα. Η εποχή της ψευτο-πολιτικής ορθότητας εμένα δεν με εκφράζει. Μιλάμε ελληνικά δεν είναι μειωτικός ο όρος, ο όρος είναι νομικός, δηλώνει ότι ο άνθρωπος αυτός, ο μετανάστης, μπήκε παράνομα. Αυτό δηλώνει αυτή η λέξη στην ελληνική γλώσσα, ούτε δηλώνει ότι είναι κακός ούτε κακός. Λέει ότι είναι παράνομος. Η λέξη παράνομος μετανάστης και λαθρομετανάστης είναι το ίδιο με τη διαφορά ότι το ένα είναι δύο λέξεις και το άλλο σύνθετη λέξη. Αυτό λέει η ελληνική γλώσσα, όλα τα άλλα είναι αριστερίστικες μην πω τώρα τι” σχολίασε.

“Δεν έχω σκοπό να μειώσω κανέναν άνθρωπο, είναι όμως απολύτως σαφές ότι όποιος αποφασίζει να μπει στην Ελλάδα παράνομα χωρίς να το δικαιούται θα φεύγει. Αλλιώς δεν υπάρχει κράτος” κατέληξε.

“Όσοι κρίνονται τελεσίδικα ότι είναι λαθρομετανάστες, παράνομοι μετανάστες θα απελαύνονται προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μαζικές και χιλιάδες απελάσεις σε λίγους μήνες. Τα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 1837 απελάσεις” τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Εξάλλου, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας πως με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

  • Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
  • Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
  • Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
  • Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
  • Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Σήμερα εξάλλου ο Έλληνας πρέσβης θα θέσει το θέμα στο Coreper.

«Λαθρομετανάστες»Άδωνις ΓεωργιάδηςΛήψη μέτρωνμεταναστευτικόπροσφυγικό