Περί τα τέλη του έτους ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2020, αναμένεται να έλθει προς ψήφιση στην Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσανατολίζεται σε σύστημα που θα δίνει στο πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία εάν συγκεντρώνει ποσοστό στην περιοχή του 37%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής που δημοσιεύει σχετικό ρεπορτάζ το μπόνους των εδρών θα είναι κλιμακωτό, δηλαδή θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα. Ομως, η κλιμάκωση, με ποσοστό περί το 37%, θα δίδει στο πρώτο κόμμα 151 έδρες, δηλαδή τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα, το πρώτο κόμμα θα εκλέγει άλλους τρεις βουλευτές. Δηλαδή με 39% θα φθάνει τις 157 και με 40% τις 160 έδρες.
Το πλαφόν του 3%
Παράλληλα, στις σκέψεις της κυβέρνησης δεν βρίσκεται το ενδεχόμενο να αυξήσει το πλαφόν του 3% για την είσοδο των μικρών κομμάτων στη Βουλή. Όπως λέγεται, υψηλότερο του 3% όριο μπορεί να ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά βρίσκεται εκτός της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, όπως έχει διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Παράλληλα, η σχετική διάταξη δεν θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων μόνο από τα «άμεσα» ενδιαφερόμενα κόμματα, δηλαδή την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Εκτιμάται πως θα πυροδοτούσε, επιπροσθέτως, σφοδρές αντιπαραθέσεις τόσο με το ΚΚΕ όσο και με το ΚΙΝΑΛ.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως, παρότι στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα, που αποτελεί πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ, εκτιμάται πως η Χαριλάου Τρικούπη πολύ δύσκολα θα συναινέσει σε έναν εκλογικό νόμο που θα οδηγεί σε αυτοδυναμία με ποσοστό της τάξης του 37%.
Έκλεισαν οι γέφυρες με ΚΙΝΑΛ
Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει στο παρασκήνιο συζητήσεις μεταξύ στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και συνεργατών της κ. Φώφης Γεννηματά για το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Ομως, πλέον, οι «δίαυλοι επικοινωνίας» έχουν ατονήσει σχεδόν πλήρως.
Οι λόγοι για τις αποστάσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλοί: Πρώτον, η προεκλογική τοποθέτηση της κ. Γεννηματά, ότι στην καλύτερη περίπτωση θα προσέφερε ψήφο ανοχής στη Ν.Δ. εάν ήταν πρώτο κόμμα, δημιουργεί ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσει το ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στο μέλλον. Δεύτερον, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ, ο νέος εκλογικός νόμος δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους ώστε να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που εκ των πραγμάτων θα διεξαχθεί με απλή αναλογική. Τρίτον, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση σε σχεδόν όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του πρώτου διμήνου, ενώ προτίθεται να καταψηφίσει και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εξέλιξη που δεν διευκολύνει ευρύτερες συγκλίσεις.
Τέλος, κατά πληροφορίες, η πρόταση του ΚΙΝΑΛ προέβλεπε «ενίσχυση» των εδρών του τρίτου κόμματος, εξέλιξη που θα έδινε την αίσθηση «συναλλαγής» μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά.