Τις επόμενες κινήσεις μετά την απόφαση για διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής μελετούν στην κυβερνητική παράταξη, την ώρα που η πολιτική σκηνή έχει πάρει «φωτιά». Οι πρώην φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Novartis από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (Σαμαράς – Βενιζέλος ) ανεβάζουν τους τόνους στα ύψη, η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει «άμυνα» δια της επιθέσεως στην κυβέρνηση και ο χώρος της δικαιοσύνης τελεί σε αναβρασμό μετά τα αλληλολοκαρφώματα μεταξύ κορυφαίων δικαστικών λειτουργών. Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει στην επιλογή της να αφήσει εκτός «κάδρου» τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, «εκτός κι αν προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία».
Πριν από λίγο, σε μία έντονη αντίδρασή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της Προανακριτικής Επιτροπής που θα συσταθεί, έκανε λόγο για «ανυπαρξία» στοιχείων σε βάρος του για την υπόθεση της Novartis, για πρωτοφανή απόπειρα εκδικητικής πολιτικής δίωξης».
«Η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου στη δικογραφία σε βάρος μου και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα μετατρέπουν την αθλιότητα σε γελοιότητα. Με παρανοϊκά μυθεύματα και παράνομες πράξεις προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια, να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό και να συγκαλύψουν βαρύτατες ευθύνες που αφορούν όχι μόνο το σκάνδαλο της NOVARTIS αλλά και τη διερεύνησή του» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός προσθέτοντας ότι τα ψέματα τελείωσαν. «Για πρώτη φορά, ελπίζω και τελευταία, είμαι αναγκασμένος να συμφωνήσω με τον κύριο Σαμαρά. Θα πάμε μέχρι το τέλος», κατέληξε.
Πότε θα γίνει η συζήτηση
Εν τω μεταξύ, μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η ΝΔ αναμένεται να καταθέσει το αίτημα για την συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σε βάρος του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η συζήτηση θα προγραμματιστεί με την επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη, στις 30 Σεπτεμβρίου ή την 1η Οκτωβρίου οπότε θα γίνει και η ψηφοφορία για την παραπομπή.
Η Επιτροπή θα διερευνήσει εάν τα αδικήματα για τα οποία θα κατηγορηθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος διαπράχθηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του οπότε θα ακολουθήσει παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, ή έγινε επ´ευκαιρία, οπότε η δικογραφία θα σταλεί πίσω στη Δικαιοσύνη, ενδεχόμενο που θεωρείται και το πιο πιθανό.
Η δικογραφία είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις μηνύσεις και τις καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τις καταθέσεις των δικαστικών Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου που κατηγορούν για παρεμβάσεις τον «Ρασπούτιν», χωρίς να κατονομάζουν τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς και πολλά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο» που αναφέρονται στη Novartis.
Το «σταυροδρόμι» της κυβέρνησης
Η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί προκειμένου να αποφασίσει αν θα είναι εκείνη που θα διερευνήσει σε βάθος τον ρόλο κ.Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση, ή αν ο φάκελος θα επιστρέψει στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης, όπερ και πιθανότερο.
Πριν λάβει τις τελικές της αποφάσεις, πάντως, θεωρείται πολύ πιθανό να καλέσει όσους αναφέρονται στη δικογραφία. Και αυτά τα πρόσωπα είναι εκτός από τους τρεις πολιτικούς μηνυτές, ο Αλέξης Τσίπρας, οι δικαστικοί Αγγελής και Ράικου.
Μέχρι τέλους
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κρατάει και την πιο σκληρή μεταξύ των 10 που παραπέμφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για το σκάνδαλο της Novartis, έχει μηνύσει και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός πιέζει με ένταση την κυβέρνηση, δείχνοντας προς την πλευρά του διαδόχου του Αλ. Τσίπρα, γιατί, για τον ίδιον «πρόκειται για θέμα τιμής». Ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, αναφέρεται μόνο στις μηνύσεις, δεν κατονομάζεται από τους δύο δικαστικούς για παρέμβαση. Αυτός, άλλωστε, ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη να τον εξαιρέσει από «το κάδρο» των ευθυνών για το «στήσιμο της σκευωρίας» όπως υποστηρίζει η ΝΔ.
Οι στενοί του συνεργάτες δεν είχαν καμία αντίδραση χθες μετά την απόφαση για παραπομπή σε Προανακριτική τον κ.Παπαγγελοπουλο. Προφανώς αναμένει τις εξελίξεις.
Σε σημερινές του δηλώσεις (ΠαραπολιτικάFM), ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ουσιαστικά ενίσχυσε το ενδεχόμενο ο φάκελος να επιστρέψει στη δικαιοσύνη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «κρίσιμο είναι κατά πόσο τα αδικήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του κ. Παπαγελόπουλου». Ανέφερε δε ότι «αν τελέστηκαν παράπλευρα –σύμφωνα με το Σύνταγμα– θα πρέπει η δικογραφία να επιστραφεί στην Δικαιοσύνη».
Ερωτηθείς γιατί δεν μπαίνει στον κάδρο των ευθυνών ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες εκτός εάν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι συντελέστηκε αδίκημα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εάν προκύψουν στοιχεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ναα μπει στο κάδρο των ευθυνών ο κ. Τσίπρας.
πηγή: economico.gr