Με 162 ΝΑΙ η ψήφος εμπιστοσύνης - Τσίπρας: Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της χώρας, ενισχύουν τους εχθρούς της Δημοκρατίας

Με 162 ψήφους υπέρ και 137 κατά επι 299 ψηφισάντων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έλαβε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της.

Στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τις επόμενες μέρες αυτό που θα κριθεί είναι το αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι ο πιο φιλοευρωπαίος εταίρος, με διάθεση να παραμείνει σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι στις 25 Ιανουαρίου δεν άλλαξε απλώς η κυβέρνηση αλλά ήλθε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος που κυβέρνησε τη χώρα για 40 χρόνια και φέρνει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφική 5ετία που πέρασε. Και ότι δεν μπορεί η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη σαν να μην έγιναν εκλογές, παρατηρώντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι  η Ευρώπη της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια.

Ο Αλέξης Τσιπρας τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση και όχι τα μνημόνια τα οποία χαρακτήρισε ευκαιρία για να περάσει το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία και η δημόσια περιουσία στα χέρια των λίγων. Διευκρίνισε ότι η δανειακή σύμβαση που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι συμφωνία με τους εταίρους για οιονομική στήριξη και επανέλαβε ότι ζητάται χρόνος με μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι οι εταίροι θα ανταποκριθούν. Και υπογράμμισε ότι μέσα σε λίγες μέρες η νέα κυβέρνηση κατάφερε να κάνει την Ελλάδα θέμα ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά και να διεξάγει πραγματική διαπραγμάτευση για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης το 2009.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξαπέλυσε, επίσης, επίθεση στην προηγούμενη συγκυβέρνηση κατηγορώντας την ότι η ίδια επέλεξε την δανειακή θωράκιση της χώρας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και όχι τα τέλη Ιουνίου, επειδή είχε «σχεδιάσει τον εκβιασμό της Ελλάδας ως την τελευταία λεπτομέρεια».  Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά ρώτησε αν στο ΕΛΚ θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή την εθνική θέση για ένα πρόγραμμα γέφυρα ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο ανέφερε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις στήριξης από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη και τον ρώτησε σε ποια ομάδα ανήκει τελικά το ΠΑΣΟΚ.

«Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν, όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας» τόνισε και επεσήμανε ότι είναι πρώτη φορά που μία κυβέρνηση, πριν ακόμα ορκιστεί «δέχεται τόσο ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς», αλλά είναι και η πρώτη φορά, όπως είπε, που μία κυβέρνηση πριν ορκιστεί «έχει κερδίσει πρωτοφανή εμπιστοσύνη και αποδοχή από την ελληνική κοινωνία» ενώ έκανε λόγο για στήριξη από τους ευρωπαϊκούς λαούς που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. «Η Ελλάδα αποκτά συμμάχους, η Ελλάδα αποκτά φωνή, η Ελλάδα διεκδικεί. Οι ευρωπαϊκοί λαοί που δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα είναι η Ευρωπαϊκή ιδέα σε κίνηση. Είναι το μέλλον της Ευρώπης» είπε. «Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα βρίσκεται όλη η Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην εποχή των μνημονίων».

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο διευκρινίζοντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό. «Όσοι επενδύουν σε μία αποτυχία της κυβέρνησης, δηλαδή της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Ό,τι και να γίνει, ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά» υπογράμμισε καταλήγοντας ότι  «αυτό στο οποίο επενδύουν, μόνο τους εχθρούς της δημοκρατίας ενισχύει, και εδώ και στην Ευρώπη».

Aλέξης ΤσίπραςΑντώνης Σαμαράςψήφος εμπιστοσύνης