Την αγορά από την Ελλάδα, των γαλλικών φρεγατών τύπου «Belhara» θα έχει στην ατζέντα του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις οποίες το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως ενδιαφέρεται υπό προϋποθέσεις.
Το θέμα επανέρχεται με αφορμή την ρευστή κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη ισχυρής αποτρεπτικής παρουσίας από τις δυο χώρες για να περιοριστούν δραστικά οι θαλάσσιες οδοί του παράνομου εμπορίου είτε αυτό είναι πετρέλαιο είτε όπλα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Παράλληλα δεν μπορεί να αγνοηθεί η εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και το Αιγαίο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Γαλλία η οποία έχει ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή.
Μαζί με τον πρωθυπουργό στο Παρίσι είναι και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Τα «αγκάθια»
Όπως γράφει το ethnos.gr , η Γαλλική πρόταση δεν θα διαφοροποιηθεί κατά πολύ από την αρχική πριν περίπου δυο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το hellasjournal.com Δηλαδή τα περίπου 2 δισ. ευρώ να είναι αυτά που θα χρηματοδοτήσουν τις δυο πρώτες Ελληνικές φρεγάτες «Belhara» και τα επόμενα δυο πλοία να κατασκευαστούν στα Ελληνικά ναυπηγεία, μια υπόθεση βέβαια που χωρά μεγάλη κουβέντα και ανάλυση.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου, το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και εβδομάδες είχε ζητήσει πλήρη ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν να κάνουν με την Γαλλία, ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ελληνική αποστολή να είναι πολύ διαβασμένη για το που βρισκόμαστε και το που πρόκειται απ’ εδώ και στο εξής να βαδίσουμε.
Οι κόμβοι της Belhara
Η μόνιμη διαχρονική απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού ήταν και παραμένει να έχει μια φρεγάτα που δύναται να φτάσει και τους 32 κόμβους εν πλω. Δεν είναι τυχαίος καθόλου αυτός ο αριθμός ταχύτητας που επιθυμούν οι Αξιωματικοί της Ελληνικής ναυτοσύνης, διότι όπως εξηγούν οι ίδιοι με μια τέτοια ταχύτητα και μπορείς να φτάσεις εγκαίρως εκεί που έχεις διαταχθεί και μπορείς με τους ελιγμούς να αποφύγεις κάποιου είδους απειλή στη θάλασσα.
Από την άλλη πλευρά οι Γάλλοι έχουν φέρει τις Belhara να φτάνουν τους 28 κόμβους μετά βίας, γεγονός που έχει προβληματίσει την Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΠΝ με τους οποίους συζητά η Γαλλική πλευρά, η οποία έχει υποστηρίξει πως αν η χώρα μας επιθυμεί τις μεγαλύτερες επιδόσεις, θα πρέπει και να τις πληρώσει.
Όπως εξηγούν Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, όλα τα πλοία με την πάροδο του χρόνου χάνουν μέρος της ιπποδύναμης των μηχανών τους, άρα σε μια δεκαετία το 32 που ζητά επιτακτικά το ναυτικό, θα μεταφράζεται σε κάτω των 29 κόμβων. Κατά συνέπεια, αν πάρεις τώρα ένα πλοίο νέο, που σου καλύπτει απόλυτα τις αντιαεροπορικές ανάγκες της περιοχής αλλά η ταχύτητά του στο max φτάνει τους 28 κόμβους στο πέρασμα του χρόνου αυτό είναι αναμενόμενο πως θα γίνει κάτω των 25.
Οι αμερικανοί
Η Αμερικανική πρόταση για τις αναβαθμισμένες φρεγάτες «LCS» υπάρχει και δεν απορρίπτεται -άλλωστε τίποτα δεν έχει κλειδώσει μέχρι τώρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο προτείνεται στην Ελληνική πλευρά να συμμετάσχει σε αυτό ακόμη και ως συμπαραγωγός χώρα.