Παρεμβάσεις τόσο στο εργασιακό όσο και στο ασφαλιστικό μέτωπο έως το τέλος του χρόνου ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας με αιχμή τις απολύσεις, το επικουρικό και τις ελαφρύνσεις στις εισφορές.
Κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης: Ειδικότερα σήμερα αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Γιάννη Βρούτση η εγκύκλιος που καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενό του. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση η κατάργηση της εγκυκλίου «γλιτώνει» τον εργαζόμενο από το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Δηλαδή ο επόμενος εργοδότης δε θα έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας το φάκελο του εργαζομένου, όπου θα αναφέρονται οι λόγοι και οι αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του.
Μείωση εισφορών: Προσεκτικά προσεγγίζει η ηγεσία του υπουργείου τη μείωση των εισφορών για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Η υλοποίηση της εξαγγελίας για σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, προκειμένου να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις από το μη μισθολογικό κόστος και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ. Προς το παρόν η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει σενάρια για μείωση των εισφορών που δεν συνδέονται με την κύρια σύνταξη, όπως είναι οι εισφορές υπέρ υγείας, επικουρικής ασφάλισης και ανεργίας.
Η μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους αγρότες δεν έφερε την πολυπόθητη αύξηση των εσόδων γι’ αυτό και εξετάζονται νέα σενάρια ελάφρυνσης των εισφορών για τους μη μισθωτούς. Εξετάζεται ακόμα και η αποσύνδεση των εισφορών από το ύψος του εισοδήματος αλλά και η επαναφορά μιας δικαιότερης κλίμακας τεκμαρτών εισοδημάτων επί των οποίων θα καταβάλλονται οι εισφορές. Καθοριστικό ρόλο ωστόσο για τις τελικές αποφάσεις θα παίξει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου Κατρούγκαλου, όσον αφορά τις εισφορές των μη μισθωτών.
Νέο μοντέλο στης επικουρικές: Αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του δημόσιου επικουρικού σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου το ύψος της σύνταξης να καθορίζεται όχι μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ασφαλισμένου.
Το νέο μοντέλο θα έχει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα με εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα και θα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2021.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αρχίσει το Σεπτέμβριο, ενώ το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο, ώστε η εφαρμογή του να αρχίσει τους πρώτους μήνες του 2021.
Λευκό Μητρώο επιχειρήσεων: Το υπουργείο θα καθιερώσει το λευκό μητρώο επιχειρήσεων για να επιβραβεύσει τους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών και τηρούν την εργατική νομοθεσία. Τα βασικά κίνητρα που θα δοθούν θα είναι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέσω σχετικών προγραμμάτων και η υπέρβαση της γραφειοκρατίας.
Ψηφιακή σύνταξη: Η επαναλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ, του ασφαλιστικού βιογραφικού δηλαδή που θα ενσωματώσει σταδιακά τα χρόνια ασφάλισης των Ελλήνων είναι επίσης μία από τις επείγουσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα, με στόχο οι ψηφιακές συντάξεις να εκδίδονται ακόμα και σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Γιάννη Βρούτση την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα, τον Ιανουάριο του 2021 το 57,76% θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ενσωματωθεί το 90% των υπό έκδοση συντάξεων. Με την ψηφιοποίηση θα μειωθεί δραστικά ο όγκος των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων που ξεπερνούν τις 450.000 σύμφωνα με τον κ. Βρούτση.
Αναδρομικά: Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματική την κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Τι θα κάνει όμως η κυβέρνηση αν το ΣτΕ δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές στους συνταξιούχους; «Εξαρτάται από την απόφαση και από το από το ύψος των αναδρομικών, αν είναι αστρονομικό η λελογισμένο που μπορεί να δοθεί σε βάθος χρόνου» απαντούν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.