Π. Νικολούδης: "Άμεσα μπορούν να εισπραχθούν 2,5 δισ. ευρώ από την φοροδιαφυγή"

Φοροδιαφυγή 7 δισ. ευρώ από 3.500 υποθέσεις που βρίσκονται ανέλεγκτες στα συρτάρια των αρμοδίων αποκάλυψε στη Βουλή ο Υπουργός για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, μιλώντας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όπως είπε στην πρώτη του ομιλία ως Υπουργός κατά της Διαφθοράς, από το ποσό αυτό μπορούν να εισπραχτούν άμεσα τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν και η πρώτη του δέσμευση και εξαγγελία: την εντολή που έχει ήδη δώσει στο ΣΔΟΕ να εισπραχτούν άμεσα αυτά ποσά και να προηγηθεί ο έλεγχος αυτών των υποθέσεων.

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, δίνεται η αρμοδιότητα στο ΣΔΟΕ να μπορεί να πραγματοποιεί και τη βεβαίωση του φόρου.

Αποκάλυψε ότι το ΣΔΟΕ ήλεγχε, αλλά τους φόρους τους βεβαίωναν οι αρμόδιες εφορίες με αποτέλεσμα να χάνονται στις διαδικασίες οι φοροφυγάδες! Οι εφορίες δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, όπως είπε.

Στο μεταξύ μέτρα ανακοίνωσε και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όπως εξήγγειλε, θα ελεγχθούν όλες οι δημόσιες συμβάσεις θα αποδοθούν και οι ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, ενώ οι υπερτιμολογημένες συμβάσεις, είπε, δεν θα προχωρήσουν. Το ίδιο ισχύει, όπως δεσμεύτηκε και για τις συμβάσεις με πλαστά χαρτιά.

Αξιοσημείωτη ήταν και η εκτίμησή του και από την εμπειρία του στην Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για το ποιοι είναι οι δράστες της διαφθοράς: «Όλα αυτά τα οικονομικά σκάνδαλα που αφορούσαν τράπεζες, επιχορηγήσεις τα τέλεσε μια δράκα ανθρώπων – οικογενειών, που τον αποκαλούμε “κρατικοδίαιτο καπιταλισμό”. Όλοι αυτοί έχουν αντίληψη ότι το κράτος είναι φτιαγμένο για τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς το κράτος ανταποκρινόταν σε αυτό».

Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Θα το ελέγξουμε αυτό το καθεστώς και θα το σταματήσουμε». Σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο καπνού είπε ότι κάθε χρόνο έχει καταγραφεί φοροδιαφυγή 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Νικολούδης άρχισε την ομιλία του με την επισήμανση ότι «η διαφθορά βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία». Όπως είπε, «η πιο σοβαρή αδυναμία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε διάφορες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να διασπάται η επιμέτρηση της ευθύνης».

Με το προηγούμενο καθεστώς, είπε χαρακτηριστικά, πριν από το 2012 ο φορολογούμενος πήγαινε στην εφορία και ποτέ ο έφορος στον φορολογούμενο. Πρόσθεσε ότι κράτος, που δεν μπορεί «να εισπράττει τους φόρους του, νομοτελειακά θα καταλήξει στον δανεισμό και πάντως θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

Μηχανισμός είσπραξης φόρων δεν υπήρχε, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας. Ευθύνες για αυτό απέδωσε στους Υπουργούς Οικονομικών των τελευταίων 50 χρόνων, όχι ποινικές σημείωσε.

Κατέληξε με την επισήμανση ότι «θα κάνουμε ό,τι πρέπει, θα χαλάσουν οι μηχανισμοί της διαφθοράς, αυτό το κράτος θα διέπεται από τη νομιμότητα».

ΒουλήΝικολούδηςπρογραμματικές