ΕΡΤ: «Αποχρωματοποίηση» και συμμάζεμα με εθελούσιες - Ποιος ακούγεται ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος

Με βασική επιδίωξη «την ανάκτηση αξιοπιστίας και της αμεροληψίας» που συνάδουν με έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, δρομολογούνται από την κυβέρνηση οι αλλαγές στα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Μόλις οριστικοποιηθεί η νέα συμφωνία για τις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις, που θα απελευθερώσει την ΕΡΤ από ένα οικονομικό βάρος το οποίο δεν μπορούσε να σηκώσει ο προϋπολογισμός της, αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή της νέας διοίκησης που θα εγκατασταθεί στην Αγία Παρασκευή. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να αντικατασταθεί ο νυν διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Δρόσος, τον οποίο η νέα κυβέρνηση διατήρησε στη θέση του για να διευθετήσει το ζήτημα που είχε ανακύψει με τις μεταδόσεις των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών.

Ανανέωση

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, νέος πρόεδρος αναμένεται να οριστεί ο 50χρονος δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος αναμένεται να δώσει στον κ. Δημήτρη Τσιόδρα τη σκυτάλη του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελευταία διετία, ο κ. Ζούλας επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση τόσο για την εμπειρία που διαθέτει, καθώς παλαιότερα έχει εργαστεί και στη δημόσια και στην ιδιωτική τηλεόραση, όσο και για το ειδικό πολιτικό βάρος το οποίο εκφράζει η μετακίνησή του σε έναν οργανισμό που χρήζει αλλαγών και ανανέωσης σε πρόσωπα και νοοτροπίες.

Ο νέος πρόεδρος που θα έχει και καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου για τον ενημερωτικό τομέα, θα μεταβεί στο Ραδιομέγαρο αφού βρεθεί και το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Με βάση τις προδιαγραφές που έχουν συζητηθεί στο κυβερνητικό επιτελείο, ο τελευταίος θα έχει την ευθύνη για τα διοικητικά της ΕΡΤ, αλλά και για το πρόγραμμα.

Γι’ αυτό και η αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου γίνεται ανάμεσα στους μάνατζερ που έχουν γνώση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι για την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου ήταν και εκείνο του έμπειρου Στρατή Λιαρέλλη, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Managing Director στον ANT1.

Δεν θα ήταν λειτουργικό

Κρίθηκε, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που για τη θέση του προέδρου προορίζεται ο κ. Ζούλας, δεν θα ήταν λειτουργικό ένα σχήμα με δύο δημοσιογράφους στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο προκύπτει ότι η πολιτική την οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν οι νέοι διοικούντες την ΕΡΤ είναι «να προωθήσουν την “αποσυριζοποίηση”, χωρίς όμως να οδηγηθούν στη “γαλαζοποίηση” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «η ιεράρχηση των ειδήσεων θα γίνεται από τους ίδιους τους δημοσιογράφους», ενώ «θα πάψει να είναι… υποχρεωτική η μετάδοση ως πρώτης είδησης της δραστηριότητας του πρωθυπουργού». Ο φιλόδοξος στόχος που τίθεται είναι «σε κάθε μεγάλο γεγονός, αλλά και οποτεδήποτε θέλει κανείς να δει ειδήσεις και όχι σόου ή και προπαγάνδα, να πατάει στο τηλεκοντρόλ του το κουμπί της ΕΡΤ».

Αν και μία από τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης θα είναι η κατάρτιση ενός business plan, υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για ανανέωση τόσο στο προσωπικό της ΕΡΤ όσο και στον τεχνολογικό εξοπλισμό της. Όσον αφορά τον τελευταίο, επισημαίνεται ότι η ΕΡΤ «είναι το μόνο κανάλι στην Ελλάδα που δουλεύει ακόμη με κασέτες», ενώ αναφέρεται ότι το HD αθλητικό κανάλι δεν έχει δικά του μέσα για να έχει πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας, με αποτέλεσμα να νοικιάζει ιδιωτικά βαν για τις μεταδόσεις τους.

«Συμμάζεμα»

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό -στο οποίο κυριαρχούν οι μεγάλες ηλικίες-, θα γίνει «ένα συμμάζεμα χωρίς απολύσεις», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο για εθελούσιες αποχωρήσεις ή μετατάξεις. Μέχρις ότου γίνει εφικτό να απελευθερωθούν οι προσλήψεις, η εταιρεία θα δουλέψει με τo bypass των μεικτών παραγωγών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις σε δημοσιογράφους που ενδέχεται να στελεχώσουν τις «αποχρωματισμένες» ειδησεογραφικές εκπομπές της ΕΡΤ1. Πρόθεση είναι να αξιοποιηθούν φρέσκα πρόσωπα από το εσωτερικό της εταιρείας, αλλά και να βρεθούν καταξιωμένα στελέχη εκτός των τειχών.

Η βραδινή εκπομπή των Γιώργου Κουβαρά και Γιώργου Πιέρρου στο ACTION24, για παράδειγμα, είναι μία από εκείνες που έχουν εξεταστεί ως πρότυπο.

 

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα (Ρεπορτάζ Γρηγόρη Τζιαβάρα)

Εθελούσια αποχώρησηερτνέος πρόεδρος