«Όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά περιελάμβαναν διατάξεις που προέβλεπαν την παρέμβαση δημόσιας δύναμης (αστυνομίας) σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους. Έλυσαν τα προβλήματα όλοι αυτοί οι νόμοι;. Δυστυχώς όχι. Γιατί έλλειψε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση και την αστυνομία και γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν συνεργάστηκε, όπως έπρεπε», είπε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και τη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Η Φώφη Γεννηματά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη. Σε αυτή την επικοινωνία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατύπωσε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του κόμματός της για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Η πρόταση της Γεννηματά
«Είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κλπ. Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης, αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα. Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος, που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων», συνέχισε στην τοποθέτησή της.
«Το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους. Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση, αλλιώς «θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο».