Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Γιούνκερ σε φόντο έντονης φημολογίας περί «παραθύρου συμφωνίας»

Σύντομη συνομιλία, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, είχε πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του eurogroup και της συνόδου κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνομιλία έγινε πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα. Έγινε στα αγγλικά  και σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού «σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε ανοιχτή γραμμή και οι επικοινωνίες να είναι συχνές, εφόσον αυτό χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η ουσία της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή έγκειται προφανώς στο περιεχόμενο της συμφωνίας, με κύριο γνώμονα το να μην χρειαστεί να περάσει εκ νέου από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ. Το σημείο αυτό φαίνεται πως είναι και το δυσχερέστερο της διαπραγμάτευσης, καθώς οτιδήποτε παρεκκλίνει από την εκκρεμούσα αξιολόγηση και ολοκλήρωση του μνημονίου, θα ισοδυναμεί με νέα συμφωνία, η οποία θα χρειάζεται και νέα έγκριση.

Πέραν αυτού, πάντως, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αναφέρουν ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σημασία πώς θα ονομαστεί η το πρόγραμμα – γέφυρα που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, αρκεί να περιλαμβάνει αυτά που ζητεί η Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ, πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε θερμή τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Τζιάνι Πιτέλα τον οποίο και ευχαρίστησε για τη θετική του παρέμβαση σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα κατά την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το ΕΚ.

Ο κ. Πιτέλα ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι είχε συνομιλίες με πολλούς ευρωπαϊκούς παράγοντες όπως τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και ακόμη τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Μισέλ Σαπέν και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, από τους οποίους ζήτησε να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα και όχι λιτότητα.

 

Aλέξης ΤσίπραςΖαν-Κλοντ Γιουνκέρσυμφωνία-γέφυρα