Την πολιτική απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία γίνεται αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου, πραγματοποιείται αναλυτική αναφορά στα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, υπογραμμίζεται το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνονται αστοχίες τού ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη χρονική περίοδο, που το έθεσαν εκτός εξουσίας.
«Υπήρξαν πολλοί τομείς και πεδία του κράτους και της οικονομίας που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όσα θα θέλαμε, με δεδομένη την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων, ιεράρχηση που προέκυπτε από την αντικειμενική συνθήκη της κρίσης αλλά και από δικές μας αδυναμίες». αναφέρεται στην απόφαση.
Τονίζεται επίσης η αναγκαιότητα να γίνει μία ανάλυση των αιτιών «για τους οποίους δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε ριζικούς μετασχηματισμούς και να φέρουμε θεαματικά αποτελέσματα» σε πεδία όπως η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών δομών, η ριζική καταπολέμηση των παραθεσμικών δικτύων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, καθώς και το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης.
Κυβερνητική φθορά
Ωστόσο σε άλλο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι σε μεγάλο βαθμό η ήττα του οφείλεται στην κυβερνητική φθορά, εξαιτίας της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής αλλά και της κόπωσης των λαϊκών στρωμάτων από την επιβάρυνση των μέτρων της οκταετίας.
Όπως προσθέτει μάλιστα ακριβώς αυτή η συνθήκη «οδήγησε σε μια αναβάπτιση της ΝΔ παρά τις τεράστιες ευθύνες της, τόσο για την χρεοκοπία της χώρας, όσο και για τη διαχείριση της κρίσης»
Τα επιτεύγματα
Κάνοντας απολογισμό της κυβερνητικής θητείας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα επιτεύγματά της στον οικονομικό τομέα, στον τομέα εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και των θεσμών, στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής τα οποία μάλιστα, όπως τονίζει, κατάφερε «μέσα σε συνθήκες συνθήκες διαρκούς υπονόμευσης από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και συγκεκριμένων υπερσυντηρητικών κύκλων που δρούσαν εντός των θεσμών».
Τα επόμενα βήματα
Σχετικά με την στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής αναφέρεται:
«Σε αυτή τη νέα συνθήκη που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα διπλό πολιτικό καθήκον: Από τη μια πλευρά, οφείλει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της προηγούμενης τετραετίας στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικό κράτος, στα δικαιώματα, στην εξωτερική πολιτική, χωρίς όμως να μείνει στάσιμος προγραμματικά» επισημαίνεται.
«Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ταυτόχρονα κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική, με στόχο τη συνάντησή μας με το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και κινημάτων που αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης» προστίθεται, ενώ κάνοντας τονωτική ένεση στο εσωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία της ΝΔ δεν είναι καθόλου αναμφισβήτητη. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά εύθραυστη».
Για τις θέσεις των κομμάτων
Εν συνεχεία η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναλύει τις θέσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή και γιατί τα επιχειρήματά τους και οι υποσχέσεις τους είχαν απήχηση στους πολίτες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχολιάζοντας το πρόγραμμα και την επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ: «η ιδέα, για παράδειγμα, ότι η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους, εξακολουθεί να είναι κοινωνικά κυρίαρχη, πράγμα που έδωσε στο λόγο της ΝΔ ένα σαφές πλεονέκτημα απέναντι σε μια αριστερή ανάλυση η οποία ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο».
«Πέρα όμως από τον οικονομικό λόγο της ΝΔ, η αντιπολιτευτική της τακτική, όλα αυτά τα χρόνια στηρίχθηκε και στην αναπαραγωγή ενός λόγου ταυτόχρονα αυταρχικού, υπερσυντηρητικού και εθνικιστικού, που κατάφερε να επανασυσπειρώσει παραδοσιακά ακροατήρια της ελληνικής δεξιάς, ακροατήρια που είχαν μετακομίσει σε ακροδεξιούς κομματικούς σχηματισμούς τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει σε άλλο σημείο ερμηνεύοντας την εκλογική νίκη της ΝΔ.
Διαπιστώνει ωστόσο ότι η νίκη της ΝΔ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε λάθη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο: «Η επιμονή της ΝΔ σε ένα δόγμα τάξης και ασφάλειας με μεγάλες δόσεις κινδυνολογίας, διαστρεβλώσεων, ψευδών και ιδεολογικής τρομοκρατίας, που πάτησε ωστόσο σε ένα πραγματικό κοινωνικό και λαϊκό αίτημα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύτηκε να αφουγκραστεί».
Καρφιά ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και στο ΚΚΕ η ηγεσία του οποίου «δεν είδε στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συνέχιση μιας και της ίδιας πολιτικής, χωρίς να είναι σε θέση ή χωρίς να θέλει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, να διακρίνει τις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου της κρίσης».
Για το ΜΕΡΑ25 δε του Γ.Βαρουφάκη αναφέρει ότι «η επιρροή του σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την περιορισμένη σε ειδικά κοινωνικά τμήματα δημοφιλία του επικεφαλής του» ότι ο λόγος του «ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ούτε έχει πάρει μια σαφή και συγκεκριμένη μορφή», αλλά και ότι «είναι ένα πολιτικό κόμμα χωρίς οργανωμένη και οργανική σύνδεση με την κοινωνία».
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση
Για την νέα ταυτότητα και τα πρώτα δείγματα γραφής της ΝΔ ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει καταρχάς ότι όπως «μετεξελίχθηκε την τελευταία οκταετία, αποτελεί ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς. Η νέα αυτή πολιτική της ταυτότητα αντανακλάται με σαφήνεια στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που, στην πραγματικότητα, επαναφέρει στο προσκήνιο το πολιτικό προσωπικό της περιόδου Σαμαρά, υπό την καθοδήγηση μιας ακραία νεοφιλελεύθερης τεχνοκρατικής ηγετικής ομάδας που συγκροτείται γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει δε ότι «ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ανησυχητικά» αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τις «εκκαθαρίσεις των ‘αντιφρονούντων’ στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού», τις «δραματικές υποχωρήσεις» στον τομέα των δικαιωμάτων, «με την μετατροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε Υπερυπουργείο, συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες και της μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και του σωφρονιστικού συστήματος», αλλά και τον ορισμό της ατζέντας της διακυβέρνησης από τον ΣΕΒ, θέτοντας σε διακινδύνευση τις κατακτήσεις της προηγούμενης τετραετίας.