«Σκληρή» συνέντευξη του BBC στον Μητσοτάκη - Στενό μαρκάρισμα από την δημοσιογράφο για το ποσοστό των γυναικών στην κυβέρνηση

Σε μια από τις πιο επιτυχημένες δημοσιογραφικές εκπομπές διεθνώς, το HARDtalk του BBC,  που είναι διάσημο για τις «σκληρές» ερωτήσεις που θέτει στους καλεσμένους του,επέλεξε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη του συνέντευξη ως Πρωθυπουργός.

Η Ζεϊνάμπ Μπαντάουι και το τηλεοπτικό συνεργείο του BBC πήραν τη συνέντευξη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. H διάσημη δημοσιογράφος βρέθηκε στην Αθήνα ειδικά για την συνέντευξη που θα μεταδοθεί σήμερα, Πέμπτη, στις 22:30 ώρα Αγγλίας, από το BBC World.

Παρά την περιορισμένη διάρκεια του ημιώρου, τα κύρια θέματα της συζήτησης ήταν όλα «καυτά».  Πολύπειρη και τολμηρή δημοσιογράφος, η Ζεϊνάμπ Μπαντάουι έδειξε από την αρχή αποφασισμένη να στριμώξει τον κ. Μητσοτάκη, επιμένοντας ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η ισότητα των φύλων και η αντιπροσώπευση των γυναικών στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης  ρωτήθηκε από την Μπαντάουι αν υποστηρίζει την ισότητα των φύλων και πως εξηγεί το ότι σε σύνολο 51 στελεχών της κυβέρνησης μόλις 5 είναι γυναίκες. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως υποστηρίζει την ισότητα των φύλων και θα ήθελε να κάνει περισσότερα γι΄ αυτό όσον αφορά την πολιτική αντιπροσώπευση των γυναικών.

«Δυστυχώς, δεν είχαμε τόσες γυναίκες να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως εκτιμά ως θετικό βήμα ότι η Νέα Δημοκρατία έθεσε μια ποσόστωση στους υποψηφίους της, με το 40% να είναι γυναίκες.

«Είμαι σίγουρη ότι μπορώ να πάω να βρω έμπειρες γυναίκες», σχολίασε σε έντονο ύφος η Βρετανή δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση πως ρώτησε πολλές γυναίκες αλλά ήταν «κάτι παραπάνω από διστακτικές για να αναλάβουν τη θέση».

«Σε όλη τη χώρα με όλες αυτές τις υπέροχες Ελληνίδες;» επέμεινε η δημοσιογράφος, και ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες. Δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση βάσει φύλου και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά».

“Σίγουρα πρόκειται για έναν τομέα που μπορούμε να βελτιωθούμε” είπε καταλήγοντας.

Δείτε το απόσπασμα:


Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται ή να δυσφορεί, ακόμη και όταν η δημοσιογράφος προσπαθούσε να εκμαιεύσει ειδήσεις γύρω από τα πιο ακανθώδη ζητήματα, όπως πχ την ανάπτυξη και τη μείωση της φορολόγησης.

Για τους μισθούς και τις φορολογικές ελαφρύνσεις

«Θα φροντίσω ώστε ο βασικός μισθός να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της ανάπτυξης. Έτσι ώστε, όσοι ζουν με τον βασικό μισθό να απολαμβάνουν αναλογικά περισσότερα οφέλη από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για εμένα αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».

Η Ζεϊνάμπ Μπαντάουι ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της επόμενης διετίας «αλλά πού θα βρεθούν τα χρήματα;» ρώτησε η δημοσιογράφος του BBC. Και ανέφερε ότι κάποιοι ανησυχούν ότι θα απειληθούν κοινωνικές παροχές, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.

«Εγώ ποτέ δεν ανέφερα οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές παροχές. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι τα προβλήματα οφείλονται στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Πρέπει να κάνουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό. Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε το δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον προϋπολογισμό του 2020».

» Και αν δείτε τις αντιδράσεις των αγορών μετά από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, τη μείωση του κόστους δανεισμού κ.λπ. φαίνεται ότι οι αγορές, που είναι και οι τελικοί κριτές της επιτυχίας μιας οικονομικής πολιτικής, φαίνεται πως πιστεύουν στο δικό μας μοντέλο».

Για τα πλεονάσματα

Περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «α) τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι υπερβολικά υψηλά (3,5% του ΑΕΠ). Αυτό έγινε ώστε τα έσοδα του κράτους από την υπερφορολόγηση των πολιτών προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα πλεονάσματα, να αποδίδονται στο τέλος του έτους υπό μορφήν επιδομάτων. Αν όμως έχουμε αυξημένο δημοσιονομικό χώρο, τότε το πλεόνασμα είναι καλύτερα να επιστρέφεται στους πολίτες.

» β) Η κυβέρνησή μας σκοπεύει να ελέγξει την αποτελεσματική διαχείριση του κράτους και να περικόψει περιττές δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό. Και επιπλέον, μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 4% ετησίως, φέρνει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία από ό,τι εάν κινείται με 2%. Είναι απλό.

» γ) Όταν αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό, σκοπεύω να επαναδιαπραγματευτώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους δανειστές μας. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω αμέσως, αλλά είναι μέσα στα σχέδιά μου»

BBCHARDtalkΖεϊνάμπ ΜπαντάουιΜητσοτάκης