Φάκελος με τις πρωθυπουργικές εντολές σε κάθε υπουργό - Χορηγίες από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, ενώ, θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, που θα είναι το μόνο σε πλήρη σύνθεση –εφεξής δεν θα συμμετέχουν οι υφυπουργοί–. ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το αναλυτικό στίγμα της διακυβέρνησής του:ένα νέο μοντέλο, προσανατολισμένο στην άμεση παραγωγή αποτελεσμάτων, αλλά και στη στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο από τη δομή υποστήριξης του πρωθυπουργικού γραφείου..

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής κατά την σύσκεψη, θα υπάρξει ειδική εισήγηση και παρουσίαση της νέας δομής και του νέου τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και του μοντέλου συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, τόσο από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη όσο και από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακη Σκέρτσο.

Με απλά λόγια, θα εξηγείται στους υπουργούς τι έχουν να κάνουν, αλλά και πώς θα αξιολογούνται για τα αποτελέσματα που έφεραν. Στην πραγματικότητα, θα περιγραφούν το μοντέλο του επιτελικού κράτους που θα περάσει με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης (20-22 Ιουλίου) στις 23 Ιουλίου και οι σχέσεις της «Προεδρίας της κυβέρνησης» –που θα συστήνεται με το νομοσχέδιο– με τα υπουργεία.

Ταυτόχρονα, θα σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι το κράτος δεν είναι «λάφυρο» και ότι τα μέλη της κυβέρνησης βρίσκονται στις υπουργικές θέσεις για να προσφέρουν. Κι αυτό διότι στους υπουργούς και στους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δευτέρου βαθμού, ενώ απαγόρευση θα τεθεί και για οποιασδήποτε σύμβαση με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Θα απαγορευθεί στο σύνολο του κυβερνητικού σχήματος –υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς– οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Η σημερινή συνεδρίαση, εξάλλου, θα είναι και  η  μοναδική που θα γίνει στη Βουλή, καθώς οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό  είχε ήδη προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, καθώς θέλει με αυτό τον συμβολικό τρόπο να καταδείξει με σαφήνεια τον διαχωρισμό ανάμεσα στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία.

Η συνάντηση με Δρακόπουλο

Καθόλου τυχαία  δεν ήταν η πρώτη συνάντηση που επέλεξε να κάνει χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης, καθώς αυτή ήταν με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της παρουσίας του Ιδρύματος στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και της ασφάλειας του πολίτη, όπου έχουν ζητηθεί χορηγίες. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στην ενίσχυση του έργου της ΕΛ.ΑΣ. και της ασφάλειας των αστυνομικών, τονίζοντας ότι η ενίσχυσή τους με αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλα μέσα θα μπορούσε να γίνει μέσω αναζήτησης χορηγιών. Συνάντηση γνωριμίας είχε ο πρωθυπουργός και με τον επικεφαλής του SSM Ανδρέα Ενρια, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ αμέσως μετά είχε σύσκεψη με τον Κωστή Χατζηδάκη με βασικό αντικείμενο την κατάσταση της ΔΕΗ.

 

Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΜητσοτάκηςυπουργικό συμβούλιοχορηγίες