Μήνυμα στην Άγκυρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2018.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης, τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο όσο και ο αρμόδιος πρεσβευτής των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, αναφέρθηκαν στο θέμα της Χάλκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αναφορές έγιναν στην εισαγωγική τους τοποθέτηση, η οποία συνοψίζει την οπτική της Ουάσινγκτον για τα βασικότερα προβλήματα και παρατηρήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.
«Παροτρύνουμε την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπράουνμπακ είπε ότι «στην Τουρκία, η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν συνεχίζει να κρατάει κλειστή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Την καλούμε να επιτρέψει την επαναλειτουργία της».
Επιπλέον, ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της φυλάκισης Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, λέγοντας ότι με την ισχυρή παρότρυνση του προέδρου Τραμπ, η Ουάσινγκτον κατάφερε να απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος είχε καταδικαστεί αδίκως λόγω της πίστης του. «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την απελευθέρωση του τοπικού προσωπικού που απασχολούμαι εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την γενικότερο επίπεδο των θρησκευτικών ελευθεριών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις «λάμψεις προόδου» που έχουν εμφανιστεί. Ωστόσο, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα, καθώς το 2018 δεν ήταν ένα ιδανικό έτος.
Προτεραιότητα Τραμπ
Υπενθυμίζεται ότι η προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων αποτελεί βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. Μάλιστα στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Ουάσινγκτον η δεύτερη υπουργική διάσκεψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η υπουργική διάσκεψη θα επαναβεβαιώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους και θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που παράγουν σταθερές και θετικές αλλαγές».