Βαρουφάκης: «Επιτέλους κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε ο κλήρος και πάλι στην μικρή Ελλάδα"

Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια στην Βουλή ο νέος Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το τρέχον μνημόνιο αλλά έχει κάθετη αντίρρηση με το υπόλοιπο 30%. Πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι «να σκίσουμε τα μνημόνια», αρκεί, όπως είπε, «και η άλλη πλευρά να σεβαστεί την εντολή που μας έδωσε ο λαός την 25η Ιανουαρίου».

«Το φάρμακο είναι καταστροφικό» είπε ο κ. Βαρουφάκης αναφορικά με το μνημόνιο εξηγώντας πως αν ήταν «πικρό» αλλά «θεραπευτικό» ο ίδιος θα συναινούσε στην συνέχιση της «θεραπείας».

Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση, αντί να πάρει τον εύκολο δρόμο της συμφωνίας, ζητά διάλογο προκειμένου να υπάρξει «συμφωνία – γέφυρα»  μεταξύ μνημονίου και νέου προγράμματος.

«Επιτέλους κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε ο κλήρος και πάλι στην μικρή Ελλάδα. Αυτή είναι η μοίρα μας» είπε εμφανώς φορτισμένος, για να συνεχίσει: «Ζητάμε να μας δοθεί ο χρόνος να καταθέσουμε τις απόψεις – προτάσεις μας. Αντί να γίνει αυτό από την πρώτη ημέρα μας έβαλαν το μαχαίρι λαιμό και μας είπαν είτε υπογράφετε είτε… αποσιωπητικά».

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι «η δέσμευση που έχουμε για το τρέχον πρόγραμμα είναι σεβαστή. Υπάρχει όμως και νέα λαϊκή εντολή για αμφισβήτηση του προγράμματος και αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Πώς παντρεύονται όμως αυτές οι δύο λογικές; Δική μας πρόταση είναι ότι δεν θα σκίσουμε το πρόγραμμα όμως ούτε εσείς θα απαιτήσετε την τυφλή εφαρμογή του σαν να μην υπάρχουν εκλογές. Όπως κάνουν όλοι οι εταίροι. Να γίνει γέφυρα για να οδηγηθούμε σε διάλογο για νέα επωφελή συμφωνία. Γέφυρα μεταξύ του μνημονίου και της νέας συμφωνίας».

Ο Υπουργός των Οικονομικών είπε ότι η συμφωνία γέφυρα μπορεί να διαρκέσει «μερικούς μήνες» κατά τους οποίους δεσμεύτηκε πως «δεν θα κάνουμε κίνηση εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών και του προϋπολογισμού, δεν θα μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αύριο έρχεται στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Γκουρία «για να μας βοηθήσει στην κατάρτιση άρτιου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και για την πιστή εφαρμογή του» ενώ συμπλήρωσε ότι «σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε το 70% των δεσμεύσεων του μνημονίου που δεν έχουμε αντίρρηση εφόσον το 30% καταργηθούν. Επίσης μαζί θα καταρτίσουμε το πρόγραμμα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης».

Είπε ότι θα υπάρξει «τέλος στην τρόικα όπως αποδέχθηκαν και οι δανειστές μας. Δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς που μετέχουμε. Εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται  με αποικιοκρατική λογική και αυτό τελείωσε. Αυτή είναι πρότασή μας για συμφωνία γέφυρα που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε  σε σοβαρή αναθεώρηση για πρωτογενή πλεονάσματα αναδιάρθρωση χρέους και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Δεν ζητάμε πολλά αλλά τα αυτονόητα».

Εξήγησε ότι η λαϊκή εντολή που έδωσαν οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι «ισοδύναμη» με αυτή των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνη. Ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε επίσης ότι την Τετάρτη στο Eurogroup «θα είμαι κλεισμένος στις απίστευτα δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελών. Θα πάω έχοντας στο μυαλό μου ότι εκπροσωπώ όχι μόνο το 40% των πολιτών που μας ψήφισαν αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ το ευρωπαϊκό καθήκον να βρούμε λύση. Θα κρατώ την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μας βάλει στην Ε.Ε. Την σκληρή αλλά χρήσιμη κριτική του  ΚΚΕ για τα ευρωπαϊκά καρτέλ. Πάνω από όλα θα έχω στο μυαλό μου το μάθημα του Ανδρέα Παπανδρέου ότι τον «yes man» δεν τον σέβεται κανείς. Θα πασχίσω να πω το ναι σε κάθε έντιμη λύση που δεν ρίχνει την Ελλάδα στην κρίση». Απευθυνόμενος τέλος στην αντιπολίτευση είπε ότι «θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει στο κοινοβούλιο ή εκτός αυτού ψυχές που θα λειτουργήσουν όπως οι μαυραγορίτες της κατοχής που  προσεύχονταν «Βάστα Ρόμελ»».

Κατά την έναρξη της τοποθέτησή του είπε ότι «δεν ζούμε σε κανονική χώρα» εξηγώντας ότι όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη όλα είναι «στον αέρα». Χαρακτήρισε την προετοιμασία για το Eurogroup της Τετάρτης «υπερ πάντων»  καθώς όπως είπε «η κυβέρνηση μας τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις. Καθεστώς απειλών που δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Ασκείται πίεση να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο ο λαός μας εξέλεξε προκειμένου να το αμφισβητήσουμε» και πρόσθεσε ότι «αν πρόκειται για πικρό αλλά θεραπευτικό φάρμακο θα πρότεινα να το καταπιούμε. Αν πίστευα ότι το μνημόνιο κάποια στιγμή έστω με πόνο θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση θα έλεγα να προχωρήσουμε. Δεν το πιστεύω όμως».

Υποστήριξε ότι το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει με «άλλο ένα ναι» στην συνέχιση του προγράμματος  ενώ επισήμανε ότι «δυστυχώς το δήθεν φάρμακο είναι τοξικό και το χειρότερο είναι ότι το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός αλλά έχει δεσμεύσεις να μας το χορηγεί».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι η τρόικα γνωρίζει και παραδέχεται με κλειστά μικρόφωνα ότι το μνημόνιο δεν λειτουργεί «όσο επιτείνεται αυτή η διγλωσσία οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εχθροί της Ευρώπης και της Δημοκρατίας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιμονή σε αποτυχημένες πολιτικές γίνεται γιατί «για χρόνια παραπλανούσαν βουλευτές και λαούς τους έλεγαν ότι τα μνημονιακά δάνεια ήταν δείγμα εμπιστοσύνης στους τεμπέληδες Έλληνες. Όμως το πρώτο δάνειο ήταν ένδειξη αλληλεγγύης στις τράπεζες των βορείων χωρών. Το πρώτο μνημόνιο επέτρεψε στις γερμανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική και όχι πραγματική αξία». Τέλος άσκησε κριτική και στην ΕΚΤ για το γεγονός ότι αποτυγχάνει να τηρεί τις δεσμεύσεις του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας.

ΒαρουφάκηςΒουλή