Απτόητη απέναντι στις διεθνείς πιέσεις, η Αγκυρα επιµένει να προκαλεί λόγω και έργω όχι µόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά όποιον τολµήσει να ασκήσει δηµοσίως κριτική στους µονοµερείς και αυθαίρετους τουρκικούς χειρισµούς.
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΕ θα περιοριστεί σε μια απλή προειδοποίηση για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κυρώσεις,
«Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν» αναφέρουν πηγές του Reuters.
Μόλις την περασµένη Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε, µέσω του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Anadolu», ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» («Πορθητής») που έχει στείλει η Αγκυρα δυτικά της Κύπρου ήδη από τις 4 Μαΐου.ότι µόλις ξεκίνησε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, σε µια περιοχή ωστόσο στην οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι «δεν υπάρχει καµία έγκυρη συµφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών», όπως σηµείωνε το ίδιο σε ανακοίνωσή του στις 6 Μαΐου (καθιστώντας έτσι επί της ουσίας παράνοµη ακόµη και την ίδια την τουρκική γεώτρηση).
Η είδηση της παράνοµης γεώτρησης, της πρώτης που πραγµατοποιεί η Τουρκία στα χρονικά, έµελλε να προκαλέσει βέβαια µπαράζ διεθνών αντιδράσεων, που µένει πλέον να φανεί εάν θα περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, οδηγώντας σε κυρώσεις.
Το Στέιτ Ντιπάρτµεντ
Αποτυπώνοντας το µέγεθος όσων διακυβεύονται αυτήν τη στιγµή στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυπριακή κυβέρνηση µιλάει πλέον ανοιχτά για «εισβολή στη θάλασσα» και «επίθεση εναντίον της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας». Το «διακύβευµα» φαίνεται να γίνεται αντιληπτό ωστόσο και από τον διεθνή παράγοντα.
Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellasjournal.com, εκπρόσωπος του αµερικανικού Στέιτ Ντιπάρτµεντ αποκήρυξε ως «ιδιαίτερα προκλητική» την κίνηση της Τουρκίας, παραπέµποντας στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το αµερικανικό ΥΠΕΞ στις 6 Μαΐου. Σε αναλόγως επικριτικό πνεύµα, οι ηγέτες των χωρών του Νότου της ΕΕ (Med7) εξέφρασαν το περασµένο Σάββατο από τη Βαλέτα της Μάλτας την «πλήρη στήριξή τους» προς την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, καταγγέλλοντας µάλιστα «τις συνεχιζόµενες παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», προτού καλέσουν ανοιχτά την ΕΕ «να εξετάσει τη λήψη κατάλληλων µέτρων (σ.σ.: κατά της τουρκικής προκλητικότητας) σε πλήρη αλληλεγγύη µε την Κύπρο».
Νέες «πειρατικές» κινήσεις προαναγγέλλει η Τουρκία
Αποφασισµένη να προχωρήσει µε τις µονοµερείς επιλογές της σε όλα τα µέτωπα, σε πείσµα των διεθνών αντιδράσεων, εµφανίζεται η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν µόλις λίγα 24ωρα πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης. Σύσσωµη η τουρκική ηγεσία (ο πρόεδρος Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κ.ά.) διαµηνύει τα τελευταία 24ωρα ότι η Αγκυρα πρόκειται µέσα στο καλοκαίρι να παραλάβει τους ρωσικούς S-400, όπως έχει εξαγγείλει, παρά τα επαπειλούµενα αντίποινα των ΗΠΑ. Στο ίδιο µαξιµαλιστικό πλαίσιο, η Αγκυρα επιµένει, επίσης, να εξαγγέλλει και νέες «πειρατικές» τουρκικές «επιδροµές» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκηρύσσοντας ως «εκτός πραγµατικότητας» τις ενστάσεις όσων (Med7, Ουάσιγκτον κ.ά.) τολµούν να της ασκούν κριτική.