Δημοσκόπηση Pulse: Με σταθερά μεγάλο προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και παρουσιάστηκε την Πέμπτη από το κεντρικό δελτίου ειδήσεων, του τηλεοπτικού σταθμού.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι παραμένει στα ύψη, πάνω από 8 μονάδες, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που χάνει τη δυναμική του με ποσοστό 26%.  Τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη κερδίζουν σε ποσοστά.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 34,5

ΣΥΡΙΖΑ: 26

Κίνημα Αλλαγής: 7

ΚΚΕ: 5,5

Χρυσή Αυγή: 5

Ελληνική Λύση: 3

ΜέΡΑ25: 3,5

Την είσοδό τους στη Βουλή φαίνεται να πετυχαίνουν το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,5%, αλλά και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου με 3%. Στο 5% είναι το «άλλο» και στο 8,5% είναι οι αναποφάσιστοι.

Φαίνεται από την έρευνα ότι η ΝΔ κρατά τη δυναμική που είχε στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα μπορεί να κλείσει την ψαλίδα. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να πετύχει η αξιωματική αντιπολίτευση αυτοδυναμία.

Τα σενάρια είναι τα εξής:

1.   Σε εξακομματική βουλή με αυτά τα ποσοστά η ΝΔ παίρνει 156 έδρες και καθαρή αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ 80 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ 21, το ΚΚΕ, 17, η Χρυσή Αυγή 15 και 11 ο Βαρουφάκης.

2.   Στο δεύτερο σενάριο με 7κομματική βουλή η ΝΔ παίρνει 152 έδρες, οριακή πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ 77 και το ΚΙΝΑΛ 21 έδρες.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 10 μονάδες (36%-26%), ενώ το 32% απαντά «κανένας εκ των δύο»

Εκτίμηση εδρών

Όσον αφορά στην εκτίμηση εδρών που θα λάβει το κάθε κόμμα, στη δημοσκόπηση λαμβάνονται υπόψη δύο πιθανά σενάρια, ένα με συμμετοχή έξι κομμάτων στο κοινοβούλιο και ένα με επτά (με και χωρίς την Ελληνική Λύση).

Στο πρώτο σενάριο (έξι κόμματα), η ΝΔ εκτιμάται ότι θα έχει 156 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 80, το ΚΙΝΑΛ 21, το ΚΚΕ 17, η Χρυσή Αυγή 15 και το Μέρα25 11.

Στο δεύτερο σενάριο (επτά κόμματα), η ΝΔ λαμβάνει 152 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 77, το ΚΙΝΑΛ 21, το ΚΚΕ 16, η Χρυσή Αυγή 15, το Μέρα25 10 και η Ελληνική Λύση 9.

Παράσταση νίκης

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως η ΝΔ θα είναι η νικήτρια των εθνικών εκλογών, μετά και την ευρεία επικράτησή της στις ευρωκάλπες. Συγκεκριμένα, επικράτησή της προβλέπει το 70% των ερωτηθέντων, έναντι 19% που πιστεύει ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

PulseδημοσκόπησηΣΚΑΪ