O Γιάννης Μαστρογεωργίου στο Politis Online: Η σαρωτική διαφορά επετεύχθη μέσα από το δικό μας θετικό μήνυμα για την επόμενη μέρα

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Για την “εξαιρετικά αποτελεσματική” στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία οδήγησε στη “σαρωτική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ”, μίλησε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μαστρογεωργίου, στο Politis Online και την Αθηνά Κοροβέση.

Στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Μαστρογεωργίου επισημαίνει την συνειδητή επιλογή του Προέδρου της Ν.Δ. να “προσπεράσει” πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, και να εστιάσει αποκλειστικά στο δικό του θετικό μήνυμα.

“Είναι σαφές ότι δεν μιλάμε για μια απλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε για μία πύρρειο νίκη της ΝΔ. Μιλάμε για μία σαρωτική διαφορά που έφερε τη ΝΔ πρώτη σε όλη τη χώρα με σημαντική άνοδο των ποσοστών της σε όλους τους Νομούς. Και αυτό μόνο επετεύχθη μόνο μέσα από το θετικό μας μήνυμα για την επόμενη μέρα.” τονίζει ειδικότερα ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, αποτιμώντας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου αναλύει τις κινήσεις του κόμματός του από εδώ και εμπρός, σχολιάζοντας παράλληλα την απόφαση της Ν.Δ. να μην συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αναφορικά με την διαφορετικού τύπου προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Μαστρογεωργίου υπογραμμίζει τη σημασία της συζήτησης με τους πολίτες μέσα από μικρότερες θεματικές εκδηλώσεις. “Αν κερδίσαμε ακόμη ένα στοίχημα στις 26 Μαίου, είναι ότι μπορούμε να μιλήσουμε με θετικό λόγο σε μια κουρασμένη κοινωνία η οποία είναι έτοιμη να μας ακούσει.” θα πει στη συνέχεια της συνέντευξής μας.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, που από τον Ιούνιο του 2018 έχει αναλάβει Διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ερωτάται επίσης για ζητήματα που αφορούν και στην ευρεία επιστημονική του κατάρτιση. Μεταξύ αυτών η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, θέμα με το οποίο έχει καταπιαστεί ως συγγραφέας δύο σχετικών βιβλίων. “Η Ν.Δ. μπορεί να κάνει και εδώ τη διαφορά.” μας λέει ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.

 

Αθηνά Κοροβέση: Πώς θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία μέχρι την ημερομηνία των εκλογών; Το «κλειδί» για την αυτοδυναμία ποιο είναι, και κατά πόσο είστε βέβαιος για αυτή;

Γιάννης Μαστρογεωργίου: Η στρατηγική μας δικαιώθηκε και δεν θα αλλάξει ενόψει εθνικών εκλογών. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όπως κάναμε μέχρι τώρα χωρίς να ρωτούμε τι ψήφισαν στο παρελθόν. Δεν θα περιχαρακωθούμε στο 33%, αλλά θα επιδιώξουμε να πείσουμε ακόμη περισσότερους πολίτες. Συνεχίζουμε σταθερά, όπως ήδη έχει τονίσει ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, μετριοπάθεια, ευπρέπεια. Χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Ο πολιτικός λόγος μας χαρακτηρίζεται από ευθύνη, αλήθεια, ειλικρίνεια.

Στο διάστημα που απομένει, θα εξηγήσουμε όσο καλύτερα γίνεται το σχέδιο της Ν.Δ. για την Ελλάδα που αξίζουμε, διεκδικώντας τη θετική ψήφο των πολιτών. Και βέβαια δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε υποσχέσεις, δεν θα συμμετάσχουμε στην πόλωση και τον φανατισμό που θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουμε άλλωστε ότι οι  πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις -τις μειώσεις φόρων, τις πολλές και καλές δουλειές και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας- αλλά γιατί αναμένουν από εμάς ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας.

Οι Έλληνες δικαιούνται την αλήθεια.

Ύστερα από 4 πολύ δύσκολα χρόνια, οι Έλληνες δικαιούνται την αλήθεια. Και στο αίτημα αυτό θα ανταποκριθούμε με βαθιά συναίσθηση ευθύνης. Αναπτύσσουμε το σχέδιο και το πρόγραμμά μας για ρεαλιστικές πολιτικές που θα  βελτιώσουν τη ζωή όλων των πολιτών. Εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να κάνουμε πράξη την αλλαγή και την σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα.

Α.Κ.: Γιατί ο Πρόεδρός σας επιλέγει μια διαφορετική προεκλογική εκστρατεία “αμερικανικού τύπου”, όπως χαρακτηρίστηκε, χωρίς ανοιχτές συγκεντρώσεις αλλά με θεματικές εκδηλώσεις διαλόγου με πολίτες και με έμφαση στα social media, τη στιγμή που οι προηγούμενες κάλπες οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα-έκπληξη;

Γ.Μ.: Δεν θα κάνουμε τις κλασικές συγκεντρώσεις. Θα δείτε ένα διαφορετικό προεκλογικό αγώνα. Οι κλασικές κομματικές συγκεντρώσεις, όπου κλείνει η κίνηση, στήνεται μια μεγάλη εξέδρα, υπάρχουν σημαιάκια από πάνω, απευθύνονται κατά κανόνα σε ένα ακροατήριο πεπεισμένων φίλων μας. Δεν θα πάμε σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Θα κάνουμε μόνο μία τελική συγκέντρωση στην Αθήνα, ενδεχομένως, με άλλο χαρακτήρα από το συνηθισμένο. Θα επιδιώξουμε πολύ περισσότερες συζητήσεις με πολίτες, όπως ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό  ο κ. Μητσοτάκης για να μιλήσουμε για το ουσιαστικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Αντί για τις καθιερωμένες ανοιχτές συγκεντρώσεις που κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, η Ν.Δ. επιλέγει να διοργανώσει μια σειρά μικρότερων θεματικών εκδηλώσεων στις οποίες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλεί αδιαμεσολάβητα με τους πολίτες. Μέσα από διαδραστικές και στοχευμένες εκδηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αναδείξει πιο αποτελεσματικά απ ό,τι στις παραδοσιακές συγκεντρώσεις τις πτυχές του κυβερνητικού του σχεδίου, και παράλληλα να εμπλουτίσει τον προγραμματικό λόγο της Ν.Δ. από τις παρεμβάσεις των πολιτών. Η επιλογή αυτή, αν και φαντάζει παράδοξη για τα προεκλογικά ήθη της χώρας μας, δεν είναι ξένη στη Ν.Δ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πολύ συνειδητά τον τελευταίο 1,5 χρόνο επέλεξε αυτόν το νέο τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες. Ήδη, η Ν.Δ. έχει οργανώσει πολλές θεματικές εκδηλώσεις με μικρότερο ακροατήριο, το οποίο όμως μπορεί να μετέχει σε απευθείας συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. με την μορφή των ερωταπαντήσεων. Πολλές μάλιστα εξ αυτών των εκδηλώσεων, δεν είδαν καν το φως της δημοσιότητας. Άλλοτε με νέους, άλλοτε με αγρότες και άλλοτε με ιδιωτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους στον τόπο εργασίας τους.

Α.Κ.: Η ανάγνωση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών από την πλευρά της καταψήφισης του ΣΥΡΙΖΑ και των κυβερνητικών επιλογών και όχι της «ψήφου εμπιστοσύνης» στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη σας βρίσκει σύμφωνο;

Γ.Μ.: Όχι γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στις 26 Μαΐου καταψηφίστηκε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα υπερψηφίστηκε η πρόταση της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα. Είναι σαφές ότι συνέβησαν και τα δύο γιατί δεν μιλάμε για μια απλή ήττα ΣΥΡΙΖΑ ούτε για μία πύρρειο νίκη της Ν.Δ.. Μιλάμε για μία σαρωτική διαφορά που έφερε τη Ν.Δ. πρώτη σε όλη τη χώρα με σημαντική άνοδο των ποσοστών της σε όλους τους Νομούς. Είμαστε πρώτοι στους νέους. Είμαστε πρώτοι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Και αυτό μόνο επετεύχθη μόνο μέσα από το θετικό μας μήνυμα για την επόμενη μέρα.

Α.Κ.: Μετά και τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. με την αποπομπή Βενιζέλου, επιφανή στελέχη σας έχουν εκφράσει την άποψη ότι όσα διαδραματίζονται στην Κεντροαριστερά δεν τους αφορούν. Είναι πράγματι έτσι ή ακριβώς το αντίθετο; Διότι όταν ερωτάσθε για μετεκλογικές συνεργασίες, το πρώτο κόμμα που εμμέσως υποδεικνύει η Νέα Δημοκρατία είναι ακριβώς το Κίνημα Αλλαγής.

Γ.Μ.: Όπως γνωρίζετε, είναι πάγια αρχή μας στη Νέα Δημοκρατία να μη σχολιάζουμε τις εσωτερικές εξελίξεις σε άλλα κόμματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνενώσουμε στη μεγάλη κοίτη της παράταξής μας ευρύτερες δυνάμεις που θέλουν την μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα και τη σταθερότητα την επόμενη μέρα των εκλογών.

Όπως και ο Πρόεδρος μας έχει πει επανειλημμένως: «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες». Απευθυνόμαστε, όχι μόνο στους φίλους μας που μας στήριξαν, αλλά και στους συμπολίτες μας που δεν μας στήριξαν στην κάλπη των ευρωεκλογών. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πείσουμε τον κάθε συμπολίτη μας ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη του. Στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία των Ευρωεκλογών, χωρίς αλαζονεία, αλλά με το ήθος και το ύφος το οποίο διέκρινε και διακρίνει πάντα αυτή τη μεγάλη παράταξη. Αν κερδίσαμε ακόμη ένα στοίχημα στις 26 Μαΐου, είναι ότι μπορούμε να μιλήσουμε με θετικό λόγο σε μια κουρασμένη κοινωνία η οποία είναι έτοιμη να μας ακούσει. Δεν χρειαζόμαστε κραυγές, δεν χρειαζόμαστε φωνές, δεν χρειαζόμαστε διχασμούς.

Α.Κ.: Τη βραδιά του δεύτερου γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, ακούσαμε την κυρία Δούρου να κάνει λόγο για «επιλογή άλλης αισθητικής» από τους πολίτες της Αττικής. Tί απαντάτε;

Γ.Μ.: Μία ακόμα ένδειξη αλαζονείας και απαξίωσης της ετυμηγορίας των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία άρνηση της πραγματικότητας…

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει όλη την καμπάνια του σε επιθέσεις κατά του προέδρου της Ν.Δ. και σε μια προσπάθεια πόλωσης. Η στρατηγική αυτή απέτυχε παταγωδώς, καθώς η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη απεδείχθη εξαιρετικά ανθεκτική και με στέρεα πολιτικά χαρακτηριστικά. Η επιλογή του Προέδρου της Ν.Δ. να μην εμπλακεί στην συνειδητή προσπάθεια πόλωσης που ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας, τού επέτρεψε να ξεδιπλώσει πιο πειστικά το σχέδιό του για το μέλλον της χώρας. Απολύτως συνειδητά “προσπέρασε” πολιτικά τον κ. Τσίπρα και εστίασε αποκλειστικά στο δικό του θετικό μήνυμα. Η στρατηγική αυτή απεδείχθη εξαιρετικά αποτελεσματική, καθώς αφενός μεν οδήγησε σε αποσυσπείρωση τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος αποδείχθηκε περίτρανα πια ότι τρέφεται μόνο σε συνθήκες πόλωσης), αφετέρου επέτρεψε στη Ν.Δ. να αναδείξει τα σημεία υπεροχής της δικής της προγραμματικής πρότασης με έμφαση στο τρίπτυχο “Λιγότεροι φόροι, νέες καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους”.

Α.Κ.: Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων επανέρχεται δριμύτερο στην επικαιρότητα μετά την αποστολή σχετικής ρηματικής διακοίνωσης από την ελληνική κυβέρνηση στο Βερολίνο, ζητώντας από τη Γερμανία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τάσσεστε υπέρ της άποψης ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί πολιτικό τακτικισμό ενόψει καλπών; Γιατί για να θυμίσουμε, το ζήτημα βρισκόταν ούτως ή άλλως εν εξελίξει από τον Απρίλιο, μετά και το πράσινο φως της ελληνικής Βουλής για τη διεκδίκησή τους. Ακολούθησαν επίσης έκτοτε σχετικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου και δημόσιες τοποθετήσεις ειδικών και από τις δύο χώρες.

Γ.Μ.: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε όταν ήταν στα πάνω της να εργαλειοποιήσει κάθε θέμα με μόνο στόχο να αποκομίσει ορισμένα πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνει και τώρα που φεύγει, προσπαθώντας να περιορίσει το εύρος της διαφαινόμενης ήττας της. Είναι απολύτως βέβαιο πως ανεξαρτήτως της κίνησης καθεαυτής, ο χρόνος που επελέγη να αναληφθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι και σε ένα εξόχως ευαίσθητο ζήτημα, η κυβέρνηση παίζει ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

Η Ν.Δ. ήταν το κόμμα το οποίο από την αρχή χειρίστηκε με ευθύνη, επάρκεια αλλά και ρεαλισμό αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο νομικό θέμα για τις γερμανικές επανορθώσεις,  το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις, που αφορούν ιδιώτες. Τον Σεπτέμβριο του 2012, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συστάθηκε  μια ειδική ομάδα ανώτερων υπαλλήλων η οποία -για πρώτη φορά- κατέγραψε, ταξινόμησε, προστάτευσε όλο το αρχειακό υλικό το οποίο σχετίζεται με αυτό το θέμα. Αυτό είναι το υλικό το οποίο, έκτοτε,  επικαλείται το ελληνικό κράτος. Τον Απρίλιο του 2013, η έκθεση αυτή διαβιβάστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε να την αξιολογήσει και να στοιχειοθετήσει νομικά τις αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό έγινε. Όμως  όσο ιερή και αν είναι αυτή η διεκδίκησή μας, άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Το πιο σημαντικό, όμως, έρεισμα πάνω στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να χτίσει τη δική της νομική διεκδίκηση με σθένος, υπευθυνότητα και ρεαλισμό, υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Ειδικά η διεκδίκηση αυτή, είναι σίγουρα νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή. Και πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητά μας.

Η Ν.Δ. ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να συμπράξει στον ευτελισμό των Θεσμών.

Α.Κ.: Την απόφαση της Ν.Δ. να αποχωρήσει από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, πώς την αιτιολογείτε;

Γ.Μ.: Ενώ ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, ενώ ο ίδιος αναγνώρισε ότι  η κυβέρνησή του δεν έχει πλέον δημοκρατική νομιμοποίηση για τη λήψη αποφάσεων,  αθέτησε και πάλι το λόγο του. Επιστρατεύει τη  Βουλή για να προχωρήσει σε μια σειρά κομματικών διευθετήσεων. Ακόμη και ο Πρόεδρος της Βουλής, προαναγγέλλει σειρά τροπολογιών στα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν και δηλώνει απλά πως ευελπιστεί ότι «δεν θα είναι πολλές ούτε θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα». Προαναγγέλλει μάλιστα νέα αναβολή στη διάλυση της Βουλής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου. Ήδη πάντως τα πρώτα δείγματα τροπολογιών που μεθοδεύει η κυβέρνηση προδίδουν κομματικές ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις. Η Ν.Δ. ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να συμπράξει στον ευτελισμό των Θεσμών. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να μπει στο κάδρο μίας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και αποχωρούμε από τη Βουλή.

Α.Κ.: Για να πάμε στο «καυτό» μέτωπο της οικονομίας, αν σας ρωτούσε αυτή τη στιγμή ένας πολίτης για το τι θα πράττατε ως αυριανό κυβερνών κόμμα, τί θα του λέγατε με απλά λόγια ώστε να κατανοήσει επακριβώς τις προτεραιότητές σας αλλά και τις δεσμεύσεις σας για «έξοδο από την κρίση με τη Νέα Δημοκρατία», όπως κατ΄ επανάληψη έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γ.Μ.: Έχουμε δεσμευθεί για συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση εκκίνηση της οικονομίας και την ελάφρυνση του βάρους που έχει πέσει στις πλάτες των πολιτών. Μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για όλους, μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 20%, καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9% από 22% που είναι σήμερα, μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22% και διατήρηση του υπομειωμένου ΦΠΑ, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η Ν.Δ. θα βάλει ξανά την Ελλάδα στο προσκήνιο της ζύμωσης και του διαλόγου για τις μεγάλες αλλαγές που ήδη συμβαίνουν γύρω μας.

Α.Κ.: Στην εκτενή αρθρογραφία σας, με αφορμή το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, γράψατε για τις τρεις παγκόσμιες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ε.Ε.. Αφού μας μιλήσετε και εμάς για συνοπτικά για αυτές, θα ήθελα αντίστοιχα να απαριθμήσετε τις τρεις κυρίαρχες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, και να μας πείτε τι θα πράξει η Ν.Δ. εάν είναι η αυριανή κυβέρνηση.

Γ.Μ.: Κατά τη γνώμη μου η ΕΕ έχει μπροστά της τρεις τουλάχιστον, σημαντικές προκλήσεις που ξεπερνούν τις υπάρχουσες δομές και προτεραιότητες της Ένωσης, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένες. Η δημογραφική εξέλιξη μείωσης του πληθυσμού στην Ήπειρο, η ραγδαία εξάπλωση της χρήσης και της διείσδυσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα μας και η συνεπακόλουθη των δύο ανωτέρω, αντιπαγκοσμιοποίηση ως πολιτική επιλογή μερίδας των Ευρωπαίων.

Το ΕΛΚ έχει εδώ και καιρό εκπονήσει ένα σύνολο προτάσεων για την προετοιμασία της Ένωσης κατά τη νέα της περίοδο μετά τις ευρωεκλογές, απέναντι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις.
Στη χώρα μας δυστυχώς ο διάλογος για τα θέματα αυτά – με ευθύνη πολιτικών και ΜΜΕ – δεν γίνεται στην έκταση και στο βάθος που απαιτείται.

Η Ν.Δ. θα βάλει ξανά την Ελλάδα στο προσκήνιο της ζύμωσης και του διαλόγου για τις μεγάλες αλλαγές που ήδη συμβαίνουν γύρω μας και στην ΕΕ της επόμενης ημέρας. Θα δώσει ξανά στην Ελλάδα λόγο και παρέμβαση στα διεθνή φόρα και θα διασφαλίσει το καλύτερο για τη χώρα μας, αλλά και για το μέλλον του κοινού μας σπιτιού που είναι η δυνατή ΕΕ.

Α.Κ.: Τέλος, επειδή είστε συγγραφέας δύο βιβλίων με θέμα την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, πόσο μακριά ή κοντά είναι η χώρα μας σε αυτό το πεδίο; H Νέα Δημοκρατία πώς θα συμβάλλει στην βελτίωση και αναδιαμόρφωση της ζωής των πολιτών μέσα από το πρίσμα της ψηφιακής εξέλιξης και της τεχνητής νοημοσύνης;

Γ.Μ.: Η Ελλάδα σε πολλές πτυχές της οικονομίας, της διοίκησης, του επιχειρείν και της Εκπαίδευσης, δεν βρίσκεται ούτε καν στην …3η βιομηχανική επανάσταση…

Οι δυνατότητες όμως της χώρας μας είναι μεγάλες. Έχουμε καλούς επιστήμονες στις λεγόμενες φυσικομαθηματικές σχολές, έχουμε καλούς απόφοιτους στις Θεωρητικές Σπουδές και διαθέτουμε κλάδους που θα μπορούσαν να αποκτήσουν ψηφιακό αποτύπωμα ισχυρό, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η ναυτιλία. Δεν έχουμε όμως κατάλληλη πολιτική ηγεσία στους αντίστοιχους τομείς ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ασχοληθεί σε βάθος καθόλου με την έννοια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Δεν γνωρίζει πώς εξελίσσεται η οικονομία και η ψηφιακή οικονομία σήμερα. Ο μόνος πολιτικός Αρχηγός που έχει βάλει έντονα στο μείγμα του πολιτικού του λόγου την έννοια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της ψηφιακής οικονομίας είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει μιλήσει για την ανάγκη η χώρα μας να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και τις μεγάλες χώρες διεθνώς που ήδη τρέχουν με ταχύτητα προς το μέλλον. Η χώρα χρειάζεται άλλο πρόγραμμα σπουδών, ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας και κίνητρα για επένδυση στην Τεχνολογία υψηλού επιπέδου. Η Ν.Δ. μπορεί να κάνει και εδώ τη διαφορά.

Α.Κ.: Σας ευχαριστώ θερμά.

***

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μαστρογεωργίου:

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στην ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και την ΑΣΟΕΕ. Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της πολιτικής επικοινωνίας σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες. Υπότροφος του προγράμματος Marshall Memorial Fellowship (MMF).

Από το 2009 έως τον Μάρτιο 2012 ήταν Ειδικός Σύμβουλος της Υπουργού Παιδείας και κατόπιν Σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Διετέλεσε Διευθυντής του ελληνικού think tank «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» από το 2013 έως το 2018. Τον Ιούνιο του 2018 ανέλαβε Διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής του δραστηριότητας, έχει εκπονήσει μελέτες για το Προσφυγικό, το Δημογραφικό, τη δομή της ΟΝΕ, το flat tax, τις συνέπειες μίας απόφασης για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη silver economy και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση: «Ευκαιρίες, γκρίζες ζώνες και προεκτάσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» και «Τα εργαλεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και πώς ανά-διαμορφώνουν τη ζωή μας».

4η Βιομηχανική ΕπανάστασηΑθηνά Κοροβέσηαναπληρωτής εκπρόσωπος ΤύπουΓιάννης Μαστρογεωργίουεκλογές 2019Νέα Δημοκρατίασυνέντευξη