Η τελευταία ομιλία Βενιζέλου στην Βουλή - «Μερικά λόγια αποχαιρετισμού...»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τελευταία φορά, καθώς δεν θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές, μετά την κόντρα του με τη Φώφη Γεννηματά.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνοντας στο βήμα έκανε λόγο για «μερικά λόγια αποχαιρετισμού».».

«Δεν θα είμαι μέλος της επόμενη Βουλής αλλά θα είμαι μάχιμος και ενεργός πολίτης που είναι το σημαντικότερο σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως το δικό μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε τη συζήτηση για την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την τελευταία ομιλία του στη Βουλή. Κατέκρινε την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να απέχει από μία τόσο κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία και τόνισε ότι ομιλεί όχι μόνο με την κοινοβουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την επιστημονική.

Τόνισε, ότι παρά το γεγονός ότι οι κώδικες έρχονται με καθυστέρηση στη Βουλή, είναι επιτακτική η ψήφισή τους και η άμεση εφαρμογή τους.

«Να ισχύσουν άμεσα»

«Η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «ο εκσυγχρονισμός τους είναι απολύτως αναγκαίος, με τις σύγχρονες αντιλήψεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού» είπε.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος ζήτησε να μην ισχύσει ο νέος Ποινικός Κώδικας από 1η Ιουλίου του 2019.

Και ο αποχαιρετισμός

«Αποχωρώ από τη βουλή μετά από 26 χρόνια αδιάλειπτης θητείας. Υπηρέτησα 17 χρόνια στην κυβέρνηση, υπήρξα πρόεδρος κόμματος, θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική δημοκρατία γιατί με τίμησε με τόσο υψηλά αξιώματα. Λυπάμαι γιατί έτυχε να είναι κολοβή η σημερινή συνεδρίαση γιατί αποχώρησε η αντιπολίτευση. Τώρα έχω την ευκαιρία να απευθύνομαι στους πολιτικούς μου αντιπάλους. Εύχομαι στην επόμενη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί την σημασία της εθνικής ενότητας. Εύχομαι να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχουν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, την αξία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, του κύρους του κοινοβουλίου» είπε κλείνοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

ΒενιζέλοςΒουλήΤελευταία ομιλία