Με ένα ηχηρό «όχι» απάντησε η ΝΔ στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για συναίνεση σε αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.
Με απαντητική του επιστολή ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνει τον κ. Καλογήρου ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε μια «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία».
Αναλυτικά η επιστολή του τομεάρχη της ΝΔ
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.
Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.
Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.
Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.
Με εκτίμηση, Νίκος Παναγιωτόπουλος -Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΝΔ
ΥΓ. Σας παραπέμπουμε και στη σχετική νομική αρθρογραφία:
Ν.Αλιβιζάτος, Καθημερινή 28/5
Α. Μανιτάκης, Καθημερινή 28/5
Μ.Σταθόπουλος Κathimerini.gr 28/5
Α.Καραμπατζός, Τα Νέα 29/5
Ν.Παπασπύρου, Τα Νέα 30/5
Κ. Μποτόπουλος Τα Νέα 30/5
Η κυβέρνηση απαντά στη ΝΔ για τη Δικαιοσύνη: «Οι μάσκες έπεσαν -Τι φοβάστε;»
Η κυβέρνηση απάντησε στην ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στην αλλαγή ηγεσία της Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας.
Το Μαξίμου
Σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση».
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο «η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας».
«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;» διερωτάται το Μαξίμου και προσθέτει: «Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της; Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».
Η επιστολή Καλογήρου
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον σάλο και τις αιτιάσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης αλλά και έγκριτων συνταγματολόγων και του νομικού κόσμου, η κυβέρνηση επιχείρησε να νομιμοποιήσει αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη».
Μετά και τις πληροφορίες για παρέμβαση και του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφού η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου (και μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές) ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.