Συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, για το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, απευθύνοντας επιστολή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στα ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης.
Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, στις 3 Μαΐου 2019 κινήθηκε η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες πρόκειται να κενωθούν την 30η Ιουνίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έδωσε τη γνώμη της εντός του μήνα, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίσθηκαν οι προεπιλέγεντες, μέλη των Ανωτάτων Δικαστηρίων που κοσμούν την Δικαιοσύνη.
Μετά τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών για την 7η Ιουλίου 2019, δηλαδή σε χρόνο μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας επιλογής. Συνεπώς, η διαδικασία προεπιλογής ολοκληρώθηκε κατά το νόμο προ της διενέργειας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δε διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται άμεσα, προκειμένου να μην παραμείνουν κενές, κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωση του κόμματός σας εκφράστηκε η διαφωνία σας ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, με το σκεπτικό ότι η απόφαση για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων «θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».
Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο), αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».
Τα περί παρέμβασης τους Προέδρου της Δημοκρατίας
Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι ετοιμάζει παρέμβαση στο θέμα της επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης που προκαλεί σοβαρές αναταράξεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε ότι δεν θα υπογράψει παραμονή των εκλογών το προεδρικό διάταγμα που θα επικυρώσει την κυβερνητική επιλογή εκτός κι αν γίνουν επιλογές που δεν θα προκαλούν πολιτικές αντιδράσεις.
Παρόλο αυτά τα παραπάνω όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται από το Προεδρικό Μέγαρο αλλά τονίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση και ούτε έχει μεταφερθεί κάτι από τον Πρόεδρος στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.