Το πώς και από ποιον θα διενεργηθούν οι εκλογές θα προκύψει από τους λόγους που θα επικαλεσθεί στην παραίτησή του ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το πιθανότερο είναι ο κ. Τσίπρας να επικαλεσθεί «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» (που δεν μπορεί πάντως να είναι η ήττα στις ευρωεκλογές). Το ποιος και πόσο υπαρκτός και σοβαρός ειναι ο εθνικός λόγος του οποίου ενδεχομένως θα γίνει επίκληση, δεν ελέγχεται δικαστικά. Έτσι, ο πρωθυπουργός θα αποφύγει τις διερευνητικές εντολές και τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που απαιτεί το Σύνταγμα στην περίπτωση παραίτησης για λόγους πολιτικούς (π.χ. απώλεια εμπιστοσύνης ή δεδηλωμένης).
Εφόσον ο πρωθυπουργός επικαλεσθεί «εθνικά θέματα» (το πιθανότερο), οι εκλογές διενεργούνται «από την κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Βουλής» (άρθρο 41 παρ. 1, που φαίνεται να εφαρμόζεται και στην παρ. 2). Στην περίπτωση αυτή, δεν αλλάζει ολόκληρη η κυβέρνηση αλλά μόνο, κατά συνταγματική πρακτική, οι Υπουργοί που άμεσα εμπλέκονται με τη διενέργεια των εκλογών, δηλαδή σίγουρα ο Εσωτερικών και ο Δημόσιας Τάξης και κατά την ορθότερη ερμηνεία και ο Δικαιοσύνης.
Το Προεδρικό Διάταγμα προκήρυξης των εκλογών οδηγεί σε άμεση διάλυση της Βουλής. Συνεπώς όσα ισχυρίστηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξή του στον Alpha, ότι «η Βουλή θα μείνει ανοικτή για να ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις» είναι άνευ σημασίας, ως αντισυνταγματικές μπαρούφες.