Ρέγκλινγκ-δηλητήριο για τις παροχές Τσίπρα

Πριν περάσει καλά-καλά ένα 24ωρο από τα δηκτικά, σχεδόν ειρωνικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών για τις ανησυχίες που εξέφρασε off the record υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος  με τον πλέον επίσημο τρόπο και χωρίς καν να ερωτηθεί, ο επικεφαλής του ESM, Κλαάους Ρεγκλινγκ δήλωσε: πιθανότατα δεν πιάνετε το 3,5% με αυτά τα μέτρα που ήδη ψηφίσατε.

Κάτι ήξερε, τελικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που δεν πήγε στις Βρυξέλλες και έτσι γλίτωσε την ψυχρολουσία που πήρε ο Γιώργος Χουλιαράκης, στην πρώτη ενημέρωση- εξπρές του Eurogroup για τις προεκλογικές παροχές.

Όπως γράφει το protothema, πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ακριβώς γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες, όταν οι Θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα για τις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, τονίζουν ότι αυτή η σκληρή στάση του ESM δεν πρέπει να εκπλήσσει.

«Ο ESM έπαψε να είναι ο απλός παρατηρητής. Πλέον, έχει το ρόλο του ΔΝΤ, ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας» εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι στην πραγματικότητα ο ESM και ο Κ. Ρέγκλινγκ λειτουργούν ως εκπρόσωπος του Eurogroup, τα μέλη του οποίου είναι και μέλη του δ.σ. του Ευρωμηχανισμού.

Αυτήν τη στιγμή, τα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 130,9 δις ευρώ, ενώ άλλα 59,8 δις ευρώ είναι το χρέος προς τον ESM, που περιμένει τις τελευταίες δόσεις ύψους 2,7 δις ευρώ το… 2060.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν αμφισβήτησε, όμως, μόνο το συμβατό των παροχών που τίθενται σε εφαρμογή τη Δευτέρα, με το στόχο για πλεόνασμα 3,5%. Το πήγε παραπέρα, συνδέοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες με την αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς και στον Πρωθυπουργό, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν στο «πακέτο» του Ζαππείου.

«Παγωμάρα» στο Eurogroup

Το τρίτο και πιο δηλητηριώδες σχόλιο αφορούσε το σχέδιο by pass των πλεονασμάτων 3,5%, μέσω εγγυήσεων 5,5 δις ευρώ από το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Αν και η επίσημη παρουσίαση δεν έχει γίνει ακόμα από την ελληνική πλευρά, ο επικεφαλής του ESM επί της ουσίας θεωρεί ακόμα ως μη γενόμενο το ζήτημα, παραπέμποντας το μαζί με τις εξαγγελίες για το 2020, στις συζητήσεις για τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, οι οποίες θα γίνουν το Σεπτέμβριο, στην επόμενη επίσκεψη των Θεσμών.

Φυσικά, ο Γερμανός τεχνοκράτης άφησε να αιωρείται και η απειλή «παγώματος» της πρόωρης εξόφλησης 3,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ, παρά το ότι με οικονομικούς όρους είναι μια απολύτως λογική κίνηση, αφού για να εγκριθεί κάτι τέτοιο τυπικά, θα πρέπει να περάσει από εθνικά Κοινοβούλια, που πιθανόν- όπως σημείωσε- να επηρεάστηκαν από τις κινήσεις της Αθήνας.

Τι είναι αυτό που προβληματίζει τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, πέρα από το ότι η λήψη μέτρων τέτοιου δημοσιονομικού κόστους θα έπρεπε να είχε γίνει κατόπιν συνεννόησης;

Δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η κοστολόγηση τους, αν και διατηρούν επιφυλάξεις ειδικά για το κόστος των μειώσεων του ΦΠΑ, αλλά το ότι ουδέποτε συμφώνησαν στο ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι όσο εκτιμά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ότι το πλεόνασμα θα τείνει προς το 4,1%, χωρίς καν να έχει συμπληρωθεί το πρώτο 8μηνο του έτους, με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος.

 

TσίπραςπαροχέςΡέγκλινγκ