Έρχονται «ταξίματα» μετά το Πάσχα - Ποιες παροχές βρίσκονται στο τραπέζι

Σύσκεψη με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της εύρεσης νέου πακέτου κοινωνικών μέτρων που ο πρωθυπουργός θα «τάξει» αμέσως μετά το Πάσχα

Στις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τους φορολογούµενους που πληρώνουν εµπρόθεσµα τις οφειλές τους, και η ολοκλήρωση της  νέας ρύθµισης για τις 120 δόσεις για οφειλές στην Εφορία

Οι λίστες µε όλα τα εναλλακτικά σενάρια βρέθηκαν χθες στο τραπέζι της ευρείας σύσκεψης που πραγµατοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίµου.

«Κανένας λόγος αναµονής»

Η αίσθηση που µεταφέρουν πηγές του οικονοµικού επιτελείου σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ethnos.gr  είναι ότι, δεδομένων των υπερπλεονασμάτων, δεν υπάρχει λόγος αναµονής µέχρι το τέλος του έτους. Εξάλλου μια βιασύνη, λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών υπάρχει. Η τελική εκτίµηση της Αθήνας για τον φετινό δηµοσιονοµικό χώρο και το πραγµατικό περιθώριο παροχών αναµένεται να γίνει µετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο, ενώ οι εξελίξεις προοιωνίζονται µια ιδιαίτερα κρίσιµη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 2 Μαΐου, στην οποία θα αποτιµηθούν οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Οπως έχει γράψει το «Εθνος», στο τραπέζι βρίσκεται σειρά σεναρίων για νέες  φοροελαφρύνσεις αλλά και παροχές, όπως η επαναφορά κάποιας µορφής 13ης σύνταξης ή 13ου µισθού στο ∆ηµόσιο.

Μεταξύ των προτάσεων που φέρονται να εξετάζονται είναι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ – είτε µε τη µείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, είτε µε τη µείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά µία µονάδα, είτε µε µετατάξεις από τον κανονικό στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ.

Στο µέτωπο της φορολογίας φέρεται να εξετάζεται και πρόταση για µείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων στο 20%, από 22%, καθώς και µειώσεις στη φορολογία καυσίµων.

Σχετικά µε την επαναφορά της έκπτωσης για την εµπρόθεσµη εφάπαξ εξόφληση φόρου, µέχρι το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία µάλιστα για περιορισµένο χρονικό διάστηµα είχε αυξηθεί σε 2%, πριν καταργηθεί.

Η μείωση του αφορολόγητου

Θέµατα µεγάλου ειδικού βάρους είναι η µαταίωση της µείωσης στο αφορολόγητο από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εάν θα καταστεί εφικτή η χορήγηση φέτος κάποιας µορφής 13ης σύνταξης ή 13ουµισθού στο ∆ηµόσιο. Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραµένει το τι πρόκειται να γίνει µε το θέµα της επιστροφής αναδροµικών στους συνταξιούχους από τις περικοπές του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές το 2015, για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιου του 2016.

Η στάση των θεσµών

Παράγοντας Χ στην εξίσωση παραµένει η στάση που θα τηρήσουν οι θεσµοί στις δροµολογούµενες αποφάσεις από την πλευρά της Αθήνας. Μια πρώτη γεύση αναµένεται την επόµενη Πέµπτη, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, εν όψει και της επίσκεψης των επικεφαλής των θεσµών στην Αθήνα στις 5, 6 και 7 Μαΐου για την τρίτη αξιολόγηση. Πρέπει τέλος να σηµειωθεί ότι οι προθέσεις της Αθήνας «κουµπώνουν» χρονικά µε τη διαδικασία οριστικοποίησης του νέου τριετούς δηµοσιονοµικού µεσοπρόθεσµου πλαισίου, στο οποίο θα πρέπει να αποτυπώνεται ο προβλεπόµενος δηµοσιονοµικός χώρος της προσεχούς τριετίας

κυβέρνησημέτραΠακέτο παροχών