«Μικροδωράκια» Τσίπρα εν'οψει των ευρωεκλογών - Τα σενάρια για τις παροχές

Σχεδόν ειλημμένη, θεωρείται πλέον η εξαγγελία Τσίπρα ενός μέτρου με «θετικό κοινωνικό πρόσημο» πριν από την αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να οριστικοποιηθούν τα επόμενα βήματα, αλλά και να καμφθούν τυχόν ενστάσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρωτοβουλίες με δημοσιονομικό κόστος σε τόσο πρώιμο στάδιο του οικονομικού έτους.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες εκτιμάται πως δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ.κυρίως επειδή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έλθει σε ευθεία ρήξη με τους θεσμούς –όπως προκύπτει και από τους χειρισμούς στα ζητήματα της πρώτης κατοικίας και των 120 δόσεων όπου αναζητήθηκαν συμβιβαστικές λύσεις

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ευλόγως θα επιθυμεί να διατηρήσει εφεδρείες στο πεδίο των παροχών για «τη μητέρα των μαχών» που θα είναι, εάν δεν ανατρέψει στο παρά ένα τον σχεδιασμό για εξάντληση της τετραετίας, οι εθνικές εκλογές του φθινοπώρου.

Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος

Πάντως, συνομιλητές του κ. Τσίπρα τονίζουν πως δημοσιονομικός χώρος υφίσταται, καθώς από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου προκύπτει ότι θα υπάρξει υπερπλεόνασμα και το 2019, παρά την εφαρμογή των θετικών μέτρων του «πακέτου της Θεσσαλονίκης». Οπως προσθέτουν, δε, οι όποιες εξαγγελίες δεν θα υλοποιηθούν με αξιοποίηση των 650 εκατ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα στον προϋπολογισμό, καθώς είχαν προβλεφθεί για τυχόν καταβολή αναδρομικών.

Τα σενάρια

Ενώ, όμως, η ένταξη «θετικών» μέτρων στην προεκλογική ατζέντα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ανοικτό παραμένει τι θα αφορούν αυτά. Τις τελευταίες εβδομάδες διακινείται το σενάριο περί καταβολής «δώρου» ή «13ου μισθού» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ομως, κατά πληροφορίες στο τραπέζι έχουν τεθεί και άλλα εναλλακτικά σενάρια, όπως κάποια μείωση του ΦΠΑ. Οι θιασώτες της συγκεκριμένης προοπτικής σημειώνουν πως η κυβέρνηση ενίσχυσε ήδη, στα τέλη του προηγούμενου έτους, τους ασθενέστερους μέσω της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Προσθέτουν, δε, ότι με ανάλογα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αφαιρέσει μια ατζέντα που μέχρι τώρα αποτελούσε προνομιακό χώρο για τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη.

Οπως προαναφέρθηκε, σε παράλληλο χρόνο, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς επιχειρούν να ανιχνεύσουν τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Κρίσιμη παράμετρος για την τελική έκβαση των ευρωεκλογών, από τις οποίες και θα εξαχθούν τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα, το βράδυ της 26ης Μαΐου, θα είναι το εύρος της συμμετοχής. Τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν πως η αποχή θα είναι στις ευρωεκλογές μικρότερη από ό,τι στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ομως, η όποια αποχή πιθανότατα θα πλήξει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο τη Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιτύχει την ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ., ενώ αντιθέτως η Κουμουνδούρου συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ισχυρότατα διλήμματα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, προβάλλοντας τη λογική της χαμένης ψήφου, και ζητώντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών να αποτελέσουν ένα ηχηρό μήνυμα, «ώς εδώ» για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα.

Η «χαλαρή ψήφος»

Παράλληλα, καθοριστικό για το αποτέλεσμα θα είναι εάν στις ευρωεκλογές θα επικρατήσει η «χαλαρή ψήφος», που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μια διάθεση «τιμωρίας» του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος και στην ενίσχυση των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών. Επί του παρόντος, κάθε σχετική εκτίμηση είναι πρώιμη, καθώς η χώρα δεν έχει βρεθεί στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας. Ομως, από τις υφιστάμενες δημοσκοπήσεις προκύπτει πως όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι ενόψει ευρωεκλογών, είναι διπλάσιοι εκείνων που δηλώνουν πως δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές. Στον αντίποδα, θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι –πέραν των ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής– κανένα από τα μικρά κόμματα δεν καταγράφει επί του παρόντος αξιόλογη δυναμική.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει ότι στις εκλογές του Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για πρώτη φορά 428.000 νέοι ψηφοφόροι, καθώς η εκλογική τους συμπεριφορά δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί.

Πρώτον, όπως λέγεται, είναι άγνωστο πόσοι εξ αυτών θα προσέλθουν στις κάλπες.

Δεύτερον, δεν υπάρχει στην παρούσα συγκυρία κάποιο κόμμα «της μόδας» για τη νέα γενιά, όπως ήταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Tσίπραςευρωεκλογέςπαροχές