Τον χορό των εξαγγελιών μέσω τηλεοράσεως «σέρνει» το υπουργείο Εργασίας . O υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, υποσχέθηκε εχθές 13η σύνταξη από το 2020 ενώ τον Aκολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης που δηλώνει ότι «εγγυώμαστε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε πολλά θέματα μετά τις εκλογές, έχουμε θωρακίσει τη χώρα με το δημοσιονομικό απόθεμα που έχουμε εξασφαλίσει».
Τις τελευταίες 48 ώρες υπουργοί της κυβέρνησης προανήγγειλαν παροχές 3 δισ. ευρώ για το 2020,
Πάντως, το μπαράζ πιέσεων για προεκλογικές εξαγγελίες, το υπουργείο Οικονομκών αγνοεί ή και διαψεύδει.
Την ίδια ώρα μέτρα, όπως οι 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία, μένουν στο συρτάρι.
Ωστόσο, η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου για το 2020 «κοστίζει» 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η παροχή 13ης σύνταξης (400 ευρώ για 2,25 εκατομμύρια συνταξιούχους) άλλα 900 εκατομμύρια
Εξάλλου, το «δημοσιονομικό απόθεμα» για μέτρα του 2020, η κυβέρνηση δεν το έχει εξασφαλίσει αφού, αν τελικώς υπάρξει, θα αποδειχθεί στα τέλη του 2020.
«Πάγος» από το ΥΠΟΙΚ
Αντιθέτως, στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει «δημοσιονομικό περιθώριο» (υπερπλέονασμα πέραν του 3,5% του ΑΕΠ) μόνον 700 εκατ. ευρώ για το 2019 και άλλα 1,280 δισ. το 2020. Δηλαδή πολύ λιγότερα από τα 2,8 δισ. που κοστίζουν αυτά τα δύο μέτρα.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο protothema.gr την Πέμπτη, απέκρουσε τις πιέσεις για παροχές και απέκλειε εκ νέου την φημολογία ότι θα χρησιμοποιηθούν τα «υπό κατανομή» 650 εκατ. ευρώ που είναι κονδύλι για αναδρομικά του 2018.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε μήνας δεν πέρασε από τότε που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «άδειαζε» τον υφυπουργό Εργασίας λέγοντας «ρωτήστε τον ίδιο, εγώ πρώτη φορά το ακούω», επειδή ο Τάσος Πετρόπουλος τότε εξήγγειλε πως «βρέθηκε το κονδύλι» για να δοθεί «δώρο Πάσχα» στους συνταξιούχους.
Για τις 120 δόσεις
Πίσω από τις λέξεις και τις υποσχέσεις, η πραγματική είδηση είναι ίσως ότι ο Τάσος Πετρόπουλος αποκάλυψε νέα στοιχεία για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, η τύχη των οποίων αγνοείται εδώ και μήνες, καθώς συνεχώς εξαγγέλλεται αλλά ακόμα δεν έχει φανεί.
Παρότι οι ως τώρα πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως δεν θα υπάρχουν σε καμία από τις δύο ρυθμίσεις περιουσιακά κριτήρια ή «κόφτες», ο κ. Πετρόπουλος αποκάλυψε ότι θα υπάρχουν για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία.
Και μάλιστα υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν λέγοντας στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1:
«Για τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών δεν θα υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο (περιουσιακό) στοιχείο. [Ωστόσο] είναι λογικό στην εφορία. Αλλιώς θα πάμε σε μια αντίληψη “ό,τι έκρυψες, έκρυψες” φοροδιαφεύγοντας και, τώρα, κάνουμε όλοι ότι δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Δεν είναι λογικό; Στην εφορία πρέπει να δεις και τα οικονομικά [κριτήρια…] Πάντως επειδή τις λεπτομέρειες τις ρυθμίζει το αρμόδιο υπουργείο [Οικονομικών] συνδέεται με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Από τον Μάιο πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, έρχονται αλλαγές στις συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας:
– και πριν καν κατατεθεί και ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, έχει δοθεί εντολή στον ΕΦΚΑ να μην περικοπούν οι συντάξεις χηρείας για λόγους ηλικίας
– οι αυξήσεις (έως 40% λόγω επαναφοράς του ποσοστού αναπλήρωσης από 50% σε 70% όπως ίσχυε ως το 2016) θα φανούν στις συντάξεις του Ιουνίου που θα καταβληθούν τον Μάιο
– τον Μάιο θα εισπράξουν και αναδρομικά ενός μηνός που δεν πρόλαβαν να δοθούν λόγω προπληρωμής των συντάξεων (ενόψει Πάσχα) τον Απρίλιο
– η σύνταξη θανάτου για τα ορφανά παιδιά έως 24 θα δίδεται για όλα, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι
– μετά τα 24 έτη τους και έως 35 ετών θα δικαιούνται και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εάν ακόμα και τότε δεν εργάζονται για να έχουν ατομικό δικαίωμα περίθαλψης από την εργασία τους.
Ωστόσο δεν ανέφερε ποιο θα είναι το κόστος που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα για τον τρέχοντα Προϋπολογισμό του Κράτους και αναμένεται με ενδιαφέρον εάν τελικώς θα καταγράφεται αυτό στις συνοδευτικές εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή όχι –όπως παγίως σχεδόν φέτος συμβαίνει σε όλα τα νομοσχέδια.
Το πολιτικό «γαϊτανάκι» πάντως ξεκίνησε μετά και την δήλωση του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη ότι θα συζητήσουν τις παροχές με τον κ. Τσακαλώτο μετά το Πάσχα, αλλά και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις την επόμενη ημέρα πως «θα δούμε» εάν θα κοπεί το αφορολόγητο την 1.1.2020 -παρότι τότε θα αποτελεί ο ίδιος παρελθόν για τις Βρυξέλλες και θα έχει αντικατασταθεί καθώς μετά τις ευρωεκλογές λήγει και η θητεία του και αποσύρεται ολόκληρη η «παλαιά φρουρά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.