Πόλεμος Ευρωβουλευτών για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 15 Απριλίου ετέθη σε ψηφοφορία η πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να προστεθεί στην Ημερήσια Διάταξη Δήλωση της Κομισιόν με θέμα «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923» και να εκδοθεί ψήφισμα, με ονομαστική ψηφοφορία.

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του Νότη Μαριά, που έλαβε 79 ψήφους υπέρ και 199 κατά. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση συμμετείχαν μόνο 7 από τους 27 συνολικά Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές, ενώ απουσίαζαν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Κατόπιν τούτου, ο εισηγητής της πρότασης Νότης Μαριάς εξέδωσε μια αιχμηρή ανακοίνωση, καυτηριάζοντας το γεγονός της απουσίας των Ελλήνων και Κύπριων Ευρωβουλευτών, καθώς και το γεγονός ότι η πρόταση καταψηφίστηκε από τις Πολιτικές Ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων, συμπεριλαμβανομένων του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν Μάνφερντ Βέμπερ και του Γκι Φερχόφστατ.

Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή από την τηλεοπτική εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, καθώς και με ανάρτησή της στην σελίδα της στο Facebook κατηγορεί τον Νότη Μαριά για ψέματα και πατριδοκαπηλία, «θυσιάζοντας την εθνική προσπάθεια για ένα Κοινό Ψήφισμα».

Ο Νότης Μαριάς με ανακοίνωση – απάντησή του χαρακτηρίζει «λασπολογία» όσα είπε και έγραψε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καλώντας την να απαντήσει γιατί απουσίαζε, καθώς και «αφού δήθεν είχε ετοιμάσει κοινό ψήφισμα για το ζήτημα αυτό γιατί δεν το είχε καταθέσει μέχρι την Δευτέρα 15/4 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην τελευταία συνεδρίαση για την παρούσα θητεία της Ευρωβουλής». Λέει επίσης ότι σε περίπτωση που γινόταν δεκτή η πρότασή του, τότε κάθε πολιτική ομάδα θα κατέθετε το ψήφισμά της και στο τέλος θα κατέληγαν, όπως είθισται, σε κοινό ψήφισμα. Παραθέτει επίσης τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης, από όπου τεκμαίρεται η απουσία των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Τη θέση του στο δημόσιο διάλογο κατέθεσε με ανάρτησή του και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στη δημοσίευση ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Νότη Μαριά κάνει λόγο για  «ανυπόστατες αναφορές, του κόμματος των Ευρωπαίων Λαϊκιστών και Ευρωσκεπτικιστών» και σε «ντόπιους εκφραστές της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα». Απαντά πως επί μία πενταετία έδωσε μάχη στην Ευρωβουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και ότι είχε υποβάλει πρόταση στο ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Παραθέτει επίσης ανακοίνωση του ιστορικού προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργου Παρχαρίδη, σύμφωνα με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο είχε αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων από το 2006, μετά από ενέργειες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας της οποίας ήταν πρόεδρος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το 2006 ψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωκοινοβούλιο όλοι οι βουλευτές της NΔ, του ΠΑΣΟΚ , του ΚΚΕ ενώ έλειψαν από την συζήτηση ο Γ. Καρατζαφέρης και ο κ Δ. Παπαδημούλης».

Ο Νότης Μαριάς επανήλθε με νέα ανακοίνωση –απάντηση προς τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, στηλιτεύοντας, για μια ακόμη φορά, το γεγονός ότι δεν απαντά γιατί «έλαμψε δια της απουσίας του» από την συγκεκριμένη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Διερωτάται δε, αν ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ επί μία πενταετία έδωσε μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, «γιατί υιοθετεί τον αβάσιμο ισχυρισμό του κ. Παρχαρίδη» ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αναγνωρίσει την Γενοκτονία από το 2006; «Η αλήθεια είναι ότι αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και η ΝΔ έλαμψε δια της απουσίας της από την κρίσιμη σχετική ψηφοφορία της Δευτέρας», προσθέτει, παραθέτοντας στο τέλος της απάντησής τους τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

Η ανάρτηση της Εύας Καϊλή:

«Αποκαλύπτω τα ψέματα των λαϊκιστών» αναγράφει στη σελίδα της στο Facebook η ευρωβουλευτής της Ελιάς (ΚΙΝΑΛ). «Ο Μαριάς πούλησε πατριωτισμό, θυσιάζοντας την Εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε για ένα Κοινό Ψήφισμα των παρατάξεών μας, κατεβάζοντας ‘εκτός ημερησίας’ ένα πρόχειρο δικό του. Λίγες μέρες πριν, έγινε ειδική εκδήλωση με δική μου πρόσκληση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ποντίων Αρμενίων και Ασσυρίων στο Ευρωκοινοβούλιο! Εκεί συντονίστηκε η προσπάθεια να γίνει ευρωπαϊκή μέρα μνήμης η 19/5 για τη Γενοκτονία. Στα χνάρια του Ανδρέα Παπανδρέου που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ποντίων, μόνο μέσα από το ΠΑΣΟΚ μπορούσε άλλωστε να προχωρήσει με επιτυχία αυτή η προσπάθεια».

Η απάντηση του Νότη Μαριά:

«Απαντώντας στη λασπολογία της Εύας Καϊλή στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου θα ήθελα να της επισημάνω ότι ενός κακού μύρια έπονται. Η κα Καϊλή αντί να κάνει την αυτοκριτική της που έλαμψε δια της απουσίας της από την επίμαχη ψηφοφορία για τη διοργάνωση συζήτησης στην Ευρωβουλή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με κατηγορεί για δήθεν πατριδοκαπηλία. Είναι άραγε πατριδοκαπηλία η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών μας; Επιπλέον αφού δήθεν είχε ετοιμάσει κοινό ψήφισμα για το ζήτημα αυτό γιατί δεν το είχε καταθέσει μέχρι την Δευτέρα 15/4 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην τελευταία συνεδρίαση για την παρούσα θητεία της Ευρωβουλής;

Επίσης αν ήταν παρούσα και ψήφιζε την πρότασή μου πράγματι θα είχε ευκαιρία να καταθέσει το ψήφισμα που ισχυρίζεται αφού άλλωστε εγώ ζήτησα να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία αίτημα για συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σε περίπτωση δε που γινόταν δεκτή η πρότασή μου τότε κάθε πολιτική ομάδα θα κατέθετε το ψήφισμά της και ως είθισται στο τέλος θα καταλήγαμε σε κοινό ψήφισμα. Επομένως μέσα από τη διαδικασία που ξεκίνησα μπορούσε να ψηφιστεί και το δικό της υποτιθέμενο ψήφισμα το οποίο υποτίθεται θα κατέθετε στην Ευρωβουλή,  πότε άραγε;

Την ενημερώνω δε για να μην διασπείρει fake news ότι δεν κατέθεσα κανένα δικό μου ψήφισμα. Αυτό θα γινόταν μόνο μετά την υιοθέτηση της πρότασής μου στην επίμαχη ψηφοφορία από την οποία ήταν απούσα.

Ας απαντήσει λοιπόν για την ταμπακέρα. Γιατί άραγε έλαμψε δια της απουσίας της από την επίμαχη ψηφοφορία;  Η πρωτοβουλία μου για συζήτηση  του θέματος είχε γνωστοποιηθεί από τις 3/4 και το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε αρμοδίως από την Πολιτική μου Ομάδα το ECR και στηρίχθηκε μόνο από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (Gue).

Επιπλέον με κατηγορεί ότι είπα δήθεν ένα τεράστιο ψέμα εις βάρος της για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τότε γιατί έκανε αγωγή στον κ. Καμμένο και όχι σε μένα; Τέλος τα περί αγωγής στον κ. Καμμένο δεν με αφορούν. Άλλωστε από τον Οκτώβριο του 2014 δεν έχω καμία σχέση με τους ΑΝΕΛ και αυτό το γνωρίζει.

Ποιος λοιπόν διαδίδει fake news;

Αυτά τα ολίγα για τα fake news τύπου Καϊλή».

Η ανάρτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη»

«Για τη Γενοκτονία του Ποντιακού και του Θρακιώτικου Ελληνισμού, έχουμε δώσει μάχη στο Ε.Κ για μια ολόκληρη πενταετία. Αντί άλλης απαντήσεως στις ανυπόστατες αναφορές, του κόμματος των Ευρωπαίων Λαϊκιστών και Ευρωσκεπτικιστών και στους ντόπιους εκφραστές των άκρων (αυτή τη φορά της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα), παραπέμπουμε :

  1. Στην πρόταση του Μανώλη Κεφαλογιάννη στο ΕΛΚ, για την Ευρωπαϊκή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
  2. Στην σημερινή ανακοίνωση, αποκατάστασης της αλήθειας, του Γιώργου Παρχαρίδη ιστορικού προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας: «Νιώθω την υποχρέωση για αποκατάσταση της αλήθειας να αναφερθώ στην απόρριψη από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης για αναγνώριση της ήδη βέβαια αναγνωρισθείσης Γενοκτονίας !!! Των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωκοινοβούλιο το 2006 μετά από ενέργειες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας της οποίας είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος της την εποχή εκείνη. Δεν αμφιβάλλω καθόλου για τα πατριωτικά και φιλοποντιακά αισθήματα του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά αλλά πρέπει να παραδεχθεί ότι ήταν λάθος να μπει ξανά το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Το αποτέλεσμα δυστυχώς έπληξε τους προτείνοντες και αυτό καθ’ εαυτό το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Και επειδή πολλοί φίλοι μας που δεν ήξεραν ότι η Γενοκτονία έχει αναγνωρισθεί παλαιότερα επετέθησαν άδικα κατά των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Και πρέπει για την Ιστορία να αναφέρω ότι το 2006 ψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωκοινοβούλιο όλοι οι βουλευτές της NΔ, του ΠΑΣΟΚ , του ΚΚΕ ενώ έλειψαν από την συζήτηση ο Γ. Καρατζαφέρης και ο κ Δ. Παπαδημούλης. Αυτά για την αλήθεια και μόνον την αλήθεια».
  3. Στην τοποθέτηση της συνάδελφου ευρωβουλευτή Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία εκφράζοντας τη επίσημη θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στην χθεσινή Ολομέλεια στο Ε.Κ, υπερψήφισε την πρόταση για συζήτηση του θέματος της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Τα άκρα και οι λαϊκιστές από όπου και αν προέρχονται ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους. Πιστεύουν ότι : «Το ψέμα κάνει το γύρο του κόσμου πριν η αλήθεια προλάβει να δέσει τα κορδόνια της». Η Αλήθεια όμως πάντα στο τέλος είναι ο νικητής!».

Η απάντηση του Νότη Μαριά στον Μανώλη Κεφαλογιάννη:

«Σε σχέση με την χθεσινή ανακοίνωση του Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη η οποία πέραν των άλλων παραθέτει και δήλωση του κ. Γιώργου Παρχαρίδη που αναφέρεται σε μένα θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:

1.Αντιλαμβανόμενος την δυσχερή πολιτική θέση του κ. Μ. Κεφαλογιάννη αντιπαρέρχομαι προς στιγμήν τους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς που εκτοξεύει περί δήθεν λαϊκιστών και περί δήθεν εκφραστών της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα.

2.Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν απαντά για την ταμπακέρα γιατί δηλαδή ο ίδιος και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έλαμψαν δια της απουσίας τους από την επίμαχη ψηφοφορία την περασμένη Δευτέρα στην Ευρωβουλή με θέμα τη διεξαγωγή συζήτησης και  έκδοσης ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η παραπομπή του στην απάντηση της κ. Βόζεμπεργκ δεν μπορεί να σώσει ούτε καν τα προσχήματα αφού όπως προκύπτει από τα επισυναπτόμενα επίσημα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κανείς ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν συμμετείχε στην εν λόγω ψηφοφορία και φυσικά ούτε έλαβε το λόγο.

3.Στην ανακοίνωση του ο κ. Κεφαλογιάννης ισχυρίζεται ότι επί πενταετία έδωσε μάχη για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και μάλιστα κατέθεσε και σχετική πρόταση στο ΕΛΚ. Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε γιατί υιοθετεί τον αβάσιμο ισχυρισμό του κ. Παρχαρίδη ο οποίος απαντώντας σε μένα ισχυρίζεται ότι από το 2006 έχει δήθεν γίνει αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

4.Η αλήθεια είναι ότι αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και η ΝΔ έλαμψε δια της απουσίας της από την κρίσιμη σχετική ψηφοφορία της Δευτέρας.  Προφανώς για να μην δυσαρεστήσει τον κ. Μ. Βέμπερ και το ΕΛΚ που στην εν λόγω ψηφοφορία καταψήφισαν την πρότασή μου για συζήτηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Με τι μούτρα άραγε η ΝΔ θα υποδεχθεί τον κ. Μ Βέμπερ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη σε σχετική εκδήλωση για την προώθηση της υποψηφιότητας του ως νέου Προέδρου της Κομισιόν;

Με τέτοιους φίλους “τύπου Βέμπερ” στις Βρυξέλλες τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Επισυνάπτονται τα επίσημα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την επίμαχη ψηφοφορία για συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου:

 

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των ΠοντίωνΕύα ΚαϊλήΕυρωβουλήΜανώλης ΚεφαλογιάννηςΝότης Μαριάς