Η υπόθεση και η αποκάλυψη του σκανδάλου της Μυρσίνης Λοΐζου κοστίζει πολύ βαριά επικοινωνιακά στην κυβέρνηση, ενώ έχει και εσωκομματικές προεκτάσεις.
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, βρίσκονται απολογούμενοι για την επιλογή της, όπως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, που οι πληροφορίες θέλουν να έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή των υποψηφίων.
Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα θέτοντας 3 ερωτήματα: «1. Ποιος συνεργάτης του κ. Τσίπρα επέλεξε την κ. Λοΐζου και με ποια κριτήρια; 2. Δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας την καταδίκη της για την παράνομη σύνταξη όταν την υποδέχθηκε στο Μαξίμου; 3. Είχε επικοινωνήσει το πρωί ο κ. Τζανακόπουλος με την κ. Λοΐζου όταν ψευδώς και δημόσια υποστήριζε ότι δεν πήρε τα χρήματα που της καταβάλλονταν επί 69 μήνες;».
Η πρώτη αμηχανία
Όπως αναφέρει το Iefimerida η αμηχανία φάνηκε και από την αντίδραση του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για το θέμα στις Βρυξέλλες, πολλές ώρες αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο. «Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Δεν έχω ενημερωθεί αυτήν την στιγμή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική. Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι ήδη στο Μαξίμου, το επιτελείο του πρωθυπουργού είχε ήδη συνειδητοποιήσει ότι η υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου στις ευρωεκλογές -που διαφημίστηκε σαν ένα βαρύ όνομα που θα κοσμήσει το ψηφοδέλτιο- ήταν ήδη παρελθόν.
Η ΨΥΧΩκόρη
Είναι χαρακτηριστική η διαρροή που αποδίδεται σε μεγαλοπαράγοντα του επικοινωνιακού τιμ του Αλέξη Τσίπρα: «Πήγαμε για την κόρη Λοΐζου και μας βγήκε ΨΥΧΩκορη», δήλωσε σε συνεργάτες του, παίζοντας λεκτικά με το θρίλερ του Χίτσκοκ «Ψυχώ», με ήρωα έναν ψυχωτικό δολοφόνο που ζει στο ίδιο σπίτι με το νεκρό σώμα της μητέρας του…
Η υπόθεση θα συνεχίσει να απασχολεί για καιρό τη δημοσιότητα μετά την αποκάλυψη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με εντολή Σταϊκούρα, είχαν εντοπίσει και ξεχωρίσει τις περιπτώσεις εκείνες των «δικαιούχων», που συνέχιζαν να εισπράττουν την σύνταξη των συγγενών τους, πολλά χρόνια μετά τον θάνατο τους. Ειδικά γι αυτές τις περιπτώσεις, κινήθηκε special διαδικασία, με αποστολή του φακέλου στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και η, πρώην πλέον, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Λοΐζου.
Αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή
Δήλωση-σχόλιο στις ρυθμίσεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που «ξεχνούσε» τους νεκρούς της Μαρφίν και που προκάλεσε και εσωκομματικές αντιδράσεις, πριν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεωθεί να ανακαλέσει και να τις διορθώσει.
Οι αναρτήσεις της Μυρσίνης Λοΐζου επιχειρήθηκε να ξεχαστούν με την δήλωσή της ότι ήταν ήταν ένα «γλωσσικό ατόπημα». Οι τελευταίες αποκαλύψεις για την παράνομη σύνταξη που εισέπραττε για σχεδόν 6 χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, γεγονός που οδήγησε στην καταδίκη της σε 2 χρόνια φυλάκιση, δεν ήταν δυνατόν να διορθωθούν με μια απλή δήλωση. Έτσι η Μυρσίνη Λοΐζου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι παραιτείται από υποψήφια, με μια επιστολή που απέδιδε την όλη υπόθεση σε γραφειοκρατικό λάθος, ενώ κατηγορούσε την Νέα Δημοκρατία για κανιβαλισμό. Δήλωση που δεν φάνηκε να πείθει ούτε καν τον στενό πυρήνα των οπαδών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.